Datum: 09-04-2020 - 04:01
  
Update: 07-04-2020.

Hoe ist? Ja bèst! 'De Sint is moe...'

Dorpsgenoot 'Ruud' schrijft met regelmaat een column op BON met 'Een blik met een knipoog op het dagelijkse leven in Noordwijkerhout'. De al eerder verschenen columns kunt u teruglezen aan de linkerkant van het scherm bij uitgelicht. Vandaag weer een nieuwe: Hoe ist? Ja bèst!....

Hoe ist? Ja bèst! Een blik met een knipoog op het dagelijkse leven in Noordwijkerhout!


Hoe ist? Ja bèst!  'De Sint is moe...'.

Vermoeid door de concurrentie en de eindeloze discussies over m’n Pieten staar ik treurig voor me uit.

Lang voordat ik afreis voor m’n goedbedoelde bezoek, barsten de emoties al los over m’n trouwe knechten. Ze durven niet meer; ze zijn bang. Bang voor de joelende menigten en de gekleurde opinies. Ze hebben geen zin om hun zwart te verhullen; ze schamen zich er immers niet voor. Toch gaan ze nog mee, omdat er ook nog vele gelukkige gezichten te zien zijn tussen het verdeelde publiek.

De Sint is moe van het concurreren met de Kerst. Als ik ’s avonds door de straten rijd, zie ik door de ramen de opgetuigde kerstbomen met hun flikkerende lichtjes al staan. In de etalages worden mijn afbeeldingen omringd door kerstversierselen. M’n pepernoten liggen naast de kerstkransjes en het onverkochte marsepein kijkt treurig voor zich uit.

Winkelstraten zijn groen en rood gekleurd. kerststerren in kleine potjes en kerstbomen die staan te wachten om meegenomen te worden voor een bizarre verkleedpartij. Vandaag, mijn verjaardag zal ik nog één keer langs de deuren gaan en daarna zal ik nog slechts een schim uit het verleden zijn.

Vanaf volgend jaar ga ik het namelijk anders doen. De Sint gaat digitaal!  Het grote boek wordt opgeborgen en vervangen door Facebook en Instagram. Op afstand zal ik kunnen volgen wie zoet of stout is geweest en zal ik weten wat jullie wensen zijn.

Deze Digiklaas stuurt z’n paard met pensioen en de helft van m’n Pieten zal ander werk moeten gaan zoeken. De andere helft krijgt een betrekking in het grote verzendhuis dat op dit moment wordt gebouwd. De Pieten zullen hierdoor geen onderwerp meer zijn van alle onzinnige discussies en gaan we tevens efficiënter te werk om de concurrentie beter het hoofd te bieden.

Schoenen hoeven niet meer gezet te worden, want alle cadeautjes gaan gewoon via de pakketpost verzonden worden. Bent u niet thuis vanwege drukke werkzaamheden? Geen nood, we hebben voldoende afhaalpunten in voorbereiding waar u de Digiklaas pakketten kunt afhalen.

Toch is er nog een klein vlekje op de wereldkaart, waar de Sint volgend jaar een stille intocht zal doen. Dat kleine dorpje met het witte kerkje waar een Zwarte Piet nog welkom is en waar het Sinterklaasfeest nog waardig wordt gevierd.

Hoe ist?  Ja bèst, want volgend jaar zie ik u graag weer!

RUUD