Datum: 08-08-2022 - 23:49
19
sep
'15

10 oktober reünie St. Jozef jongensschool 1957-1963.

Wij, een achttal enthousiaste leerlingen van de voormalige Rooms Katholieke St. Jozef jongensschool te Noordwijkerhout, hebben ons sterk gemaakt een reünie te organiseren om alle leerlingen van twee klassen weer bij elkaar te brengen. Het gaat hierbij om leerlingen die van...

september 1957 tot half juli 1963 (begin en eind van een schooljaar) bij elkaar hebben gezeten. Daar komen natuurlijk ook leerlingen bij die later zijn ingestroomd en die een of meerdere jaren dezelfde klas hebben doorlopen.

Doel van deze bijeenkomst is om herinneringen op te halen en te vernemen hoe het iedereen min of meer vergaan is. Dit alles natuurlijk onder het genot van een hapje en drankje. De voormalige leerlingen zijn nu minimaal 64 jaar oud.

Wij hebben getracht zoveel mogelijk oud-leerlingen op te sporen. Ondanks dit moderne internet-tijdperk, zijn wij er niet geheel in geslaagd een ieder te vinden. Dat is jammer. Ook zijn er een aantal niet meer onder ons, de "tijd" heeft hen ingehaald....helaas!! Tevens zijn er een paar ernstig ziek. Wij denken aan hen.

Er zullen echter ook vele leuke herinneringen worden opgehaald. Want wie herinnert zich niet de duinbel? Die hing boven de hoofdingang in een klein torentje met galmgaten. En als de duinbel z'n geklingel de oneindigheid in galmde, diende je als de wiedeweerga uit duin vandaan te komen om je naar het schoolplein te begeven.

Ach...het duin, wat was dat toch een Eldorado voor ons. Om klokslag 9.00 uur 's morgens en 13.30 uur 's middags klingelde hoofdmeester Prins vervolgens met een handbel (waar je ook wel eens een tik mee onder je zitvlak kreeg ) en moest je naar je plekje in de rij van de klas waar je bij hoorde.

Dan was het muisstil op het schoolplein en gebeurde het weleens dat je eigen meester er nog niet was, waarop meester Prins vertelde dat de meester ziek was en dat de klas die dag vrij van school had. Dan ging er een gejuich de lucht in en onder jaloerse blikken van de andere klassen werd het schoolplein verlaten.

Het duurde vaak maar een dag, maar wie maalde daarom? We hadden vrij. Bij elkaar konden er 4 maal 12, dus 48 leerlingen in de klas. Het gebeurde echter zelden dat een klas voltallig was maar een klas met ruim 40 leerlingen was geen uitzondering.

Anders dan tegenwoordig gebeurde er heel veel klassikaal zoals het klein en groot Aannemen-feest, het heilig vormsel en de Blasius-zegen. Het was tenslotte toch een Rooms Katholieke school. Zowel 's morgens als 's middags werd er voor en na de aanvang van de les, een Onze Vader en een Wees gegroet Maria gebeden. Ja, zelfs het  bidden leerden we klassikaal.

De katechismus (de kattenbak ) was ook altijd een verplicht nummertje. Je kreeg er zelfs een cijfer voor op je rapport. Ook gebeurde het wel dat je terug kwam van vakantie en dan stond de school weer fris in de verf. Maar eerlijk is eerlijk velen hadden een grondige hekel aan school. Het was toch een soort vrijheidsberoving.

In mijn dromen fikte het ding vaak tot de grond toe af, maar ik denk dat we met z'n allen wel blij zijn dat we hebben leren lezen, schrijven en rekenen. Toen de school alweer enige jaren geleden werd afgebroken vond ik het toch wel jammer. We hadden er tenslotte een niet onbelangrijk deel van onze jeugd liggen.

Rest me nog datum, tijd en locatie te vermelden: De reünie zal op zaterdag 10 oktober aanstaande plaatsvinden in de Maasgaarde, bij de St. Jozefkerk in Noordwijkerhout. Indien er nog mensen zijn die zich willen aanmelden, of vragen hebben, dan kan dit via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Foto's PR