Datum: 16-08-2022 - 06:04
13
sep
'15

Open Monumentendag en Dag van het Huren. (foto's)

Afgelopen zaterdag vond de Open Monumentendag plaats en aan het eind van de dag gaf NoVato-voorzitter Abe Bader aan dat hij wel tevreden was, maar dat het bezoek wat hem betreft volgend jaar best wel wat meer mag zijn. Tevens hield Woningstichting Sint Antonius van Padua...

op deze dag de 'Dag van het Huren'. Op deze dag kon men een uniek kijkje nemen in de keuken van de Noordwijkerhoutse woningcorporatie.

Open Monumentendag:

Het landelijk thema van de Open Monumentendag was dit jaar: “Kunst & Ambacht”. Het monument is de plaats waar kunst en ambacht samenkomen. Daarom was er volop aandacht voor de architectuur van het monument zelf, maar ook de toegepaste kunsten die daarin te zien zijn en de inspiratiebron die monumenten zijn voor andere kunstvormen.

In Noordwijkerhout en De Zilk kon men de volgende gebouwen en exposities bezoeken. De Heilig Hartkerk in De Zilk en het gebouw van De Vonk op het Westeinde in Noordwijkerhout waren de gehele dag geopend voor bezoekers.

In de hal van het gemeentehuis werd aan de hand van fotoboeken en fotomateriaal informatie gegeven over de toepassing van oude ambachten en materialen. Zo was er informatie aanwezig over kerkschilders, het materiaalgebruik in het vakantiehuis De Vonk en detailfoto’s van het hoofdgebouw op het Bavo terrein.

In het gemeentehuis werden ook een aantal rondleidingen gegeven en gaf men uitleg over de architectuur van het gemeentehuis en de architect Kropholler. De tentoongestelde spullen in de hal van het gemeentehuis waren beschikbaar gesteld door NoVaTo.

 

In de Zeestroom waar NoVaTo gehuisvest is gaven een aantal partijen gezamenlijk aandacht schenken aan het thema “Kunst & Ambacht”. Men kon hier het werk zien van diverse ambachtslieden zien die hun ambacht uitoefenen en kon men zich laten informeren over het werk. Er was uitleg over glas-in-lood, netten boeten, iconen schilderen, kantklossen en het bewerken en vergulden van natuursteen door Memorie Natuursteen van de Delfweg

Dag van het huren.
Naast de Open Monumentendag was er op zaterdag 12 september ook de dag van het huren. Meer dan vijf miljoen Nederlanders huren een woning van een woningcorporatie. Maar wat doen woningcorporaties nu eigenlijk precies? Op deze dag kon men een uniek kijkje nemen in de keuken van woningcorporaties in Nederland.

De Vereniging Dorpsbehoud en Woningstichting Sint Antonius van Padua hadden in het kader besloten hun handen ineen te slaan en gezamenlijk een fietstocht te organiseren langs de diverse projecten van de woningstichting en monumentale bollenschuren.

De fietstocht startte bij woningstichting Sint Antonius van Padua aan de Forum 5 of bij de flat Breeland in De Zilk. De fietstocht voerde langs de diverse projecten van de woningstichting afgewisseld met een bezoek aan monumentale bollenschuren.

Zo kon men o.a. de restauratie van een bollenschuur bekijken aan de Herenweg (later een eigen nieuwsitem daarover), een woning bezichtigen in het Sint Antoniushof, een bezoek brengen aan het gemeentehuis en was er een tentoonstelling over het St. Clemens retraitehuis (door NoVaTo) in de zaal van het Clemenshof.

Foto's Open Monumentendag en Dag van het Huren BON.