Datum: 04-08-2020 - 07:44

Hoe ist? Even niet zo bèst! 'Ik ben stil, heel stil'.

Dorpsgenoot 'Ruud' schrijft met regelmaat een column op BON met 'Een blik met een knipoog op het dagelijkse leven in Noordwijkerhout'. De al eerder verschenen columns kunt u teruglezen aan de linkerkant van het scherm bij uitgelicht. Vandaag weer een nieuwe: Hoe ist? Ja bèst!....

Hoe ist? Ja bèst! Een blik met een knipoog op het dagelijkse leven in Noordwijkerhout!

06-09-2015 - 'Ik ben stil, heel stil'.

We worden al maanden overspoeld met beelden en berichtgeving over de enorme stroom mensen die huis en haard ontvluchten, omdat ze een toekomst en hun leven niet zeker zijn.

De sociale media tonen ongegeneerd foto’s van mensen in onerbarmelijk lijden en ik heb zelfs foto’s voorbij zien komen van aangespoelde lichamen. Onteerd, van hun dromen beroofd en in stilte door de golven gewiegd.

Al deze uitingen zijn vast niet slecht bedoeld en hebben de intentie om zoveel mogelijk aandacht te vragen voor een probleem waar nog niemand een oplossing voor heeft. Toch kan ik me niet aan de indruk onttrekken dat ook een vorm van egocentrische sensatiezucht ten grondslag ligt aan het publiceren van beelden die zich in je fantasie toch al hebben gevormd.

Trek een morele grens en toon respect voor de overledenen en nabestaanden. Op deze manier worden de sociale media een soort schaamteloze sociale reality soap.

Het beeld van het deze week aangespoelde Syrische jongetje dat in de armen van een Turkse agent wordt weggedragen, zal niet snel van ons netvlies verdwijnen. Het is hartverscheurend, maar de foto getuigt tenminste van respect en heeft de wereld in beweging gezet om hulp te bieden aan de vele ontheemden. 

Ook werden we afgelopen week opgeschrikt door het ongeval met dodelijke afloop van een leerling van het Leeuwenhorst College. De reacties via de sociale media waren overweldigend, maar sommige ook zeer verwerpelijk. Waarom klik je in vredesnaam op de “Vind ik leuk” knop als reactie op zo’n bericht. Je vindt het vast niet echt leuk en het staat ook niet leuk.

Waarom vertel je in je reactie dat je het verschrikkelijk vindt en dat je meeleeft met de nabestaanden en vervolgens afsluit met te schrijven dat je blij bent dat je eigen kind niet mee was. Waarschijnlijk is het best goed bedoeld en mag je het in stilte denken, maar uit respect voor de ouders en anderen zeg je dat gewoon niet hard op.

Ik denk in stilte na over m’n eigen gebruik van de sociale media, want door alle berichten van afgelopen week ben ik even stil, heel stil.

Hoe ist? Even niet zo bèst....

RUUD