Datum: 09-04-2020 - 03:06
  
Update: 07-04-2020.

Hoe ist? Ja bèst! 'Geknipt en Geschoren'.

Dorpsgenoot 'Ruud' schrijft met regelmaat een column op BON met 'Een blik met een knipoog op het dagelijkse leven in Noordwijkerhout'. De al eerder verschenen columns kunt u teruglezen aan de linkerkant van het scherm bij uitgelicht. Vandaag weer een nieuwe: Hoe ist? Ja bèst!....

Hoe ist? Ja bèst! Een blik met een knipoog op het dagelijkse leven in Noordwijkerhout!

26-07-2015 - 'Geknipt en Geschoren'.

“Binnenkort Kapsalon” staat er met hanenpoten geschreven op een bordje achter het smoezelige winkelraam. Op zich een bemoedigende aankondiging, want lege winkeletalages zijn voor iedereen een doorn in het oog.

Uit gewoonte controleer ik nog even m’n eigen kapsel in de weerspiegeling van de ruit voordat ik uitermate tevreden met het vertrouwde beeld verder loop. Vanaf dat moment registreren m’n hersens niets anders meer dan kapsalons. Het is zoals je net een nieuwe auto hebt gekocht. Opeens zie je overal het merk en model rijden van je nieuwe aanwinst.

Nieuwsgierig kijk ik bij iedere kapsalon naar binnen en waarachtig overal zitten mensen met een cape om zich heen, naar zichzelf te staren in de talloze spiegels. Krulspelden, natte haren, droogkappen, strakgetrokken folie over een schedel met uitstekende plukken haar in een papje gedoopt en natuurlijk de spiegel om de achterkant te bekijken. Allemaal in afwachting van een nieuwe “look”.

De laatste nieuwtjes worden uitgewisseld tijdens de behandeling en pulp blaadjes worden gulzig verslonden. Bij sommige klinkt er hippe muziek uit de luidsprekers en worden de laatste clips vertoond op grote schermen. De kapsalon is dus ook duidelijk een soort praat- en koffiehuis. Een soort alcohol vrije zitplek voor jong en oud zeg maar, waar vooral gezelligheid de boventoon voert.

M’n eigen kapster zwaait altijd vrolijk naar me als ik langs loop. Ik kom daar al jaren. Ze weet precies hoe ik m’n haar geknipt wil hebben en hoe ik m’n koffie drink. Als ze er mee zou stoppen, zou ik grote moeite hebben om een nieuwe vast kapper te vinden. De keuze is immers overweldigend.

Met de nieuwe salon er bij, tel ik er inmiddels 19 binnen onze dorpsgrenzen. De thuiskappers heb ik gemakshalve maar niet meegeteld. Stel nu dat er per salon gemiddeld twee kappers werkzaam zijn, dan hebben we dus 38 haarmodelleurs tot onze beschikking. In dat geval hebben we met z’n allen de luxe van 1 kapper per 420 inwoners. En of dat luxueus is! Landelijk gezien is er gemiddeld slechts 1 kapper per duizend inwoners.

Het kan dus niet anders dat wij Noordwijkerhouters de best gekapte mensen van Nederland zijn. De landelijke belangen vereniging voor kapsalonhouders is ons inmiddels op het spoor gekomen en de nominatie is al gedaan voor deze prestigieuze prijs.

Ik kijk nog eens kritisch in de spiegel en besluit weer snel een afspraak te maken. Ik wil onder geen beding deze fel begeerde titel in de weg staan.

Hoe ist? Ja bèst, zojuist weer geknipt en geschoren.

RUUD