Datum: 05-06-2020 - 22:18

Hoe ist? Ja bèst! '(Dorps)pleinvrees'.

Dorpsgenoot 'Ruud' schrijft met regelmaat een column op BON met 'Een blik met een knipoog op het dagelijkse leven in Noordwijkerhout'. De al eerder verschenen columns kunt u teruglezen aan de linkerkant van het scherm bij uitgelicht. Vandaag weer een nieuwe: Hoe ist? Ja bèst!....

Hoe ist? Ja bèst! Een blik met een knipoog op het dagelijkse leven in Noordwijkerhout!

30-05-2015 - '(Dorps)pleinvrees'.
Wie kent ze niet? Beroemde pleinen als het Sint-Pietersplein, Trafalgar Square en het Rode plein om er maar een paar op te noemen. Of in ons eigen land het Vrijthof, het Rembrandtplein en het Lange Voorhout.

Wat al die pleinen gemeen hebben, is dat ze goed worden onderhouden en dat het historisch erfgoed wordt bewaakt. Ze bieden onderdak aan gezellige terrassen en worden vaak opgeleukt met bloembakken en ander soorten groenvoorziening. Kortom een uitnodigend middelpunt in grote en kleine steden.

Ons dorpsplein heeft alle ingrediënten in zich om het kleinere Vrijthof van de Bollenstreek te worden, maar het lijkt op dit moment meer af te stevenen op een nominatie voor de “lelijkste plek van Nederland”. De werkzaamheden aan onze Witte Kerk komen wel weer goed. Dit is slechts tijdelijk en het resultaat gaat ongetwijfeld weer aansprekend zijn.

Een supermarkt, met tientallen gestalde scooters en fietsen voor de deur en rammelende winkelkarretjes over straat, hoort op zo’n pittoresk plein niet thuis. Er is elders nog voldoende winkelruimte vrij, dus snel wegwezen daar zou ik zeggen. Als je een bloemenkar kunt verbannen, dan kun je dit ook.

Dan hebben we nog de prachtige Linden. Vorig jaar om deze tijd kwam het bericht de wereld in dat deze statige grijsaards ziek zouden zijn. Zo ziek, dat het wel zeker was dat ze gekapt moesten worden. Na de zomer van 2014 zou het college hierover een gewichtige beslissing nemen. Wat die bomen mankeerden? Niemand wist het, maar ze waren ziek, dat was zeker.

De Linden wisten echter van niets van hun aandoening en staan inmiddels weer volop in het blad. Allemaal op drie na. Die drie zijn gesnoeid op verzoek van een aantal horeca ondernemers. Als hobby tuinder snap ik dat je bomen regelmatig moet snoeien. Ik zeg snoeien, dus niet scalperen! Ze zijn niet gescalpeerd omdat ze ziek zijn, maar omdat ze overlast zouden bezorgen aan de bezoekers van die horeca gelegenheden.

Overlast? Zouden het verveelde hangbomen zijn of hadden ze misschien een bakkie te veel op? Wat de reden ook was, het was vast onzinnig. Het resultaat is dan ook niet om aan te zien en het geeft aan dat een visie op een klein Vrijthof volledig ontbreekt.

Ik heb dus geen pleinvrees, maar vreesplein. Vrees dat het niet goed gaat komen met ons Dorpsplein.

Hoe ist? Niet zo bèst, veel last van vreesplein.

RUUD