Datum: 29-02-2020 - 04:27
  
12
mrt
'15

Scholen uit Hirado op bezoek.(dagboek 5 - VOC)

Zoals u al eerder heeft kunnen lezen (klik hier) brengen leerlingen uit Hirado, een bezoek van twee weken aan Noordwijkerhout. Woensdag hebben de leerlingen uit Hirado Japan en de leerlingen van Teylingen College Leeuwenhorst een bezoek gebracht aan de VOC werf in Lelystad...

Al eerder werd in lessen en bezoeken de relatie VOC en Hirado (eerste VOC handelsplaats in Japan) en Nederland uitgelegd. Bij een uitgebreide rondleiding over de werf werd de bouw en de inrichting van de VOC schepen uitgelegd. Op het VOC schip "De Batavia" konden alle scheepsruimtes bezocht worden.

De Batavia uit 1628 had niet minder dan 332 opvarenden. Dat waren niet allemaal bemanningsleden. Er bevond zich een groot contingent soldaten aan boord, alsmede 38 vrouwen en kinderen. Al die mensen zaten dicht opeen gepakt met weinig comfort en nog minder bewegingsruimte. Privacy was een onbekend begrip.

Zo kreeg de groep een ervaring hoe de opvarenden op een zeer krappe ruimte zo'n 9 maanden aan boord verbleven voordat ze in de oost waren. De leerlingen maakten bij de afdeling houtbewerking een naamplaat en leerden zo met beitels werken in hout. Bij de smederij werd een siernagel gemaakt.

De dag werd afgesloten in Volendam waar bezoek werd gebracht aan een kaas- en klompenmakerij. Uiteraard kon een groepsfoto in Volendammer kostuum niet ontbreken. Vrijdag gaan de Japanse leerlingen weer terug naar huis. Maar niet voordat donderdagavond een presentatie wordt gegeven over de afgelopen 2 weken.

Foto's PR