Datum: 22-09-2020 - 13:29
10
mrt
'15

Scholen uit Hirado op bezoek. (dagboek 4 - ontvangst gemeentehuis - 34 foto's)

Zoals u al eerder heeft kunnen lezen (klik hier) brengen leerlingen uit Hirado, een bezoek van twee weken aan Noordwijkerhout. Woensdagochtend brachten de leerlingen uit Japan samen met leerlingen van het Teylingen College Leeuwenhorst een bezoek aan Munnekeweij en in het...

begin van de middag vertrok men naar het gemeentehuis, waar ze een ontmoeting hadden met burgemeester Goedhart.

Als eerste kreeg het gezelschap een korte rondleiding door het gemeentehuis, in de raadszaal werd de geschiedenis van het gebouw verteld. Maar ook werd er uitgelegd hoe de hedendaagse gemeentelijke politiek in zijn werk gaat. Het meest bijzondere vonden de Japanse gasten dat de vergaderingen rechtstreeks met camera's via internet worden uitgezonden.

In de ontvangst/trouwzaal hield burgemeester Goedhart een toespraak over de vriendschap en de stedenband tussen Hirado en Noordwijkerhout. Hij schonk aan zijn Japanse gasten het onlangs uitgegeven boek over de drie nieuwe kunstwerken in Noordwijkerhout.

De burgemeester gaf bij de delegatie van Hirado aan dat hij samen met kunstenaar Jos Hachmang hoopt dat er in de toekomst ook in Hirado het kunstwerk 'Rode zon' maar dan in het blauw kan worden geplaatst. Want als je de schuine paal van het kunstwerk dwars door de aarde zou volgen, dan kom je aan de andere kant van de wereld in Hirado terecht.

Twee leerlingen van de scholen in Hirado en twee leerlingen van het Teylingen College spraken in hun toespraak hun waardering uit voor de organisatie van de uitwisseling en bedankten iedereen voor de leuke en interessante tijd hier in Nederland.

De Japanse delegatie van de gemeente Hirado was ook lovend over de ontvangst door het Teylingen College en de Stichting Hirado in Noordwijkerhout en hopen ze van harte dat de stedenband en uitwisseling nog in lengte van jaren zich zal voortzetten. Burgemeester Goedhart kreeg als herdenking een bordje met een symbool van Hirado Japan.

Martijn Bilars van Stichting stedenband Hirado had voor zijn Japanse gasten als dank voor hun aanwezigheid hier in Nederland twee presentjes. De presentjes waren geschonken door de redactie van Blik Op Noordwijkerhout, het betrof de welbekende canvas foto van onze eigen Witte kerk en het blik met Blik Op puzzel. We hopen u binnenkort te laten zien welke mooie plaats ons Witte Kerkje in Hirado heeft gekregen.

Aanstaande vrijdag vertrekt het gezelschap weer terug naar Japan, maar er volgen nog verslagen over de komende dagen hier in Noordwijkerhout. De communicatie tussen de Japanse gasten en de Noordwijkerhouters gaat veelal in het Engels of met handen en voeten. Als het heel moeilijk wordt is gelukkig altijd nog de tolk Baudewijn Pronk in de buurt, die normaal in Japan woont en werkt.

Foto's redactie BON.