Datum: 09-04-2020 - 03:34
  
Update: 07-04-2020.

Hoe ist? Ja bèst! - Lente.

Blik Op Noordwijkerhout heeft er weer een nieuwe rubriek bij: 'Een blik met een knipoog op het dagelijkse leven in Noordwijkerhout'. Dorpsgenoot 'Ruud' zal regelmatig met een column op BON verschijnen met zijn Blik Op op ons dorp. Vandaag het 2e deel van Hoe ist? Ja bèst!....

Binnenkort worden de columns van Ruud verzameld aan de linkerkant bij 'uitgelicht'.

Hoe ist? Ja bèst! Een blik met een knipoog op het dagelijkse leven in Noordwijkerhout!

04-03-2015 - Lente

Als ik dezer dagen van de N206 afkom om vervolgens via de Herenweg het dorp in te rijden, kijk ik onderaan de afslag altijd even naar dat huis met het rood geverfde houtwerk en het glad geschoren gazon. Afgelopen week was het eindelijk zo ver. Het groene loof staat trots boven het gras en vormt zoals ieder jaar het vrolijke woord: LENTE. De eerste aankondiging dat de winter ons aan het verlaten is en dat het voorjaar zich warm loopt om ons en de natuur weer tot leven te wekken.

En dat is hard nodig! Bijna iedereen die ik ken of tegenkom, klaagt over snotterende neuzen, hardnekkig vastzittende hoest en geniepige griep aanvallen. We hebben schoon genoeg van het zweterige gehang boven de dampende eucalyptus kommen, de mier zoete hoestdrankjes, de stapel verfrommelde tissues op ons bureau en de ontelbare koortswerende tabletten die maar niet in één keer onze slokdarm willen passeren. De enigen die hier echt blij van worden zijn de drogisterijen die al die middeltjes in grote hoeveelheden over de toonbank zien gaan. We kijken al maanden verlangend uit naar de eerste warme lentezon en de vitamine-D die door ons lichaam giert om de strijd met de winterdip aan te gaan.

De sjaals en mutsen eindelijk weer tussen de mottenballen en de winterjas op Marktplaats. De zware winterkost verruilen voor een eerste barbecue en ’s avonds een terrasje pikken aan het Dorpsplein. Luisteren naar de muzikant voor de supermarkt die eindeloos hetzelfde melodietje herhaalt. De bejaarde mannen op het bankje bij de pomp die luidkeels de lokale wereldproblemen bespreken en gelijk volwaardige politici nooit tot een oplossing komen, maar wel als goede vrienden uit elkaar gaan.

Ik zie me daar trouwens samen met vriend Jaap straks wel zitten. Onder de ontluikende bomen een beetje epibreren over hoe het vroeger was. Zou de leegstand van winkelpanden tegen die tijd voorbij zijn? Zouden er überhaupt nog wel winkelpanden zijn? Ik las vorige week dat bol.com inmiddels het grootste warenhuis van Nederland is en dat is toch wel een teken aan de electronische winkel wand. Ik weet zeker dat tegen de tijd dat Jaap en ik gepensioneerd zijn, wij onze hoestdrankjes en andere middeltjes om de winterse ongemakken te bestrijden via het internet bestellen. Gezellig met een tablet-PC op schoot, snotterend onder de bomen van het Dorpsplein.

Als ik het toekomstbeeld met Jaap deel, kijkt hij met grote ogen aan.
‘Voel jij je wel goed?’
‘Ja, bèst!’

RUUD