Datum: 07-04-2020 - 07:04
  
Update: 30-3-2020.
22
okt
'14

Leerlingen Teylingen College Leeuwenhorst bezoeken Hirado in Japan. (dagboek-3)

In het kader van de stedenband Hirado-Noordwijkerhout is op 16 oktober een delegatie van 12 leerlingen en docenten van het Teylingen College Leeuwenhorst naar Hirado in Japan vertrokken. Deze uitwisseling heeft al verschillende malen de vriendschapsband tussen de inwoners...

van Hirado en Noordwijkerhout versterkt. Ook dit keer kunt u de komende tijd de belevenissen van de Noordwijkerhouters in Japan volgen via een dagboek op BON.

Dagboek bezoek Hirado Japan 2014: 3 - Weer een paar bijzondere dagen in Japan.
De maandag begon met het volgen van de reguliere lessen op de Highschool. Dit betekende dat er deze ochtend geen speciaal programma was maar dat de leerlingen meedraaiden in het reguliere rooster. De lessen waren wiskunde, biologie, Japans en Engels. Voor de leerlingen was het ook een observatiemoment om verschillen te ontdekken met hun school en de lessen op Leeuwenhorst.

Bijzondere punten waren de absolute orde in de klas en het begroeten van de leraar voor de les en het dankwoord aan de leraar na de les. Ook was er een onaangekondigd weerzien met Japanse leerlingen die eerder hebben meegedaan in de uitwisseling.

Maandagmiddag volgde een Zen meditatie oefening en de Japanse theeceremonie. Concentratie houden in een lastige lotus houding was niet gemakkelijk maar een goede oefening. De afsluiting van de dag was de officiële ontvangst op het stadhuis van Hirado.

Burgemeester Kuroda had warme woorden van welkom en was blij een nieuwe delegatie uit Noordwijkerhout te mogen begroeten. Eline en Nando spraken namens de leerlingen. Een spannende gebeurtenis in de grote vergaderzaal van het gemeentehuis.

Op dinsdag werd de schooldag gevolgd op de Hirado Highschool. De ochtend begon met een welfare les en kalligrafeer les. Er werd onder leiding van de Japanse studenten driftig geoefend met de kalligrafeerkwast en inkt om de Japanse karakters netjes te schrijven zodat ze later op een grote banner geschreven konden worden. De studenten die onderwijs volgen op de Hirado highschool zullen later een opleiding volgen in de zorg en welzijnssector.

De woensdag werd een programma gevolgd op Yukokan Highschool. Deze school ligt bij het centrum van Hirado. Yukokan Highschool bereidt de leerlingen voor op academisch onderwijs. Terwijl het buiten donkergrijs is en het zeer hard regent stonden voor de leerlingen in de ochtend sportles en kookles op het programma.

Kooklessen zijn heel normaal in Japan. Jongens en meisjes leren zo maaltijden te bereiden. Uiteraard kon daarna de soep en de vliegvis (specialiteit van Hirado) worden genuttigd. 's Middags gaven de Japanse studenten presentaties van hun science onderzoeken waaraan ze meewerken.

De leerlingen hebben in de eerste 3 dagen van het schoolbezoek weer een scala van activiteiten gezien op de scholen en ervaren hoe het Japanse schoolleven verschilt van hun schoolleven. Ook het huiselijk leven in het gastgezin maakt een enorme indruk, een ervaring om niet te vergeten.


Dagboek bezoek Hirado Japan 2014: de voorbereiding.

Dagboek bezoek Hirado Japan 2014: 1- de reis.

Dagboek bezoek Hirado Japan 2014: 2 - Kennismaking en samenwerking.

Foto's PR