Datum: 06-04-2020 - 20:22
  
Update: 30-3-2020.
09
apr
'14

Torenhaan staat weer te pronken op de Witte Kerk. (update 2 > filmpje + 69 foto's plaatsing)

In augustus 2013 was het tijd voor een onderhoudsbeurtje aan de toren van ons aller Witte Kerkje. Het hout van de vier kerktorenramen kreeg een schilderbeurt en de haan en het windkruis werden er zelfs afgehaald en moesten in de werkplaats onderhanden genomen worden. Nu bijna...

9 maanden later is alles weer teruggeplaatst, de haan en de bol zijn opgeknapt en geplaatst door de Dick en Theo van schildersbedrijf TH.M. Bader. In de bol is een buisje gestopt als een soort tijdcapsule door de gemeente en firma Bader, leuk voor de mensen die hem over ongeveer 75 jaar weer naar beneden halen voor een onderhoudsbeurtje.  

Het windkruis was aan vervanging toe en is vervaardigd door Johan en Willem van der Zwart (Van der Zwart Hekwerken). Leuk om te vertellen is dat de vader en de opa van Johan en Willem, in 1936 het eerste windkruis hebben geplaatst.

En vandaag in 2014 hebben de kleinkinderen van opa van der Zwart (78 jaar later) weer een nieuwe op de toren geplaatst, alleen met wat betere hulpmiddelen dan in 1936. Nu kwam er een hele grote kraan aan te pas en in 1936 werd het windkruis met ladders en touwen naar boven gehesen en dat moet destijds een hele klus geweest zijn.

Het gebeuren van vandaag is gefilmd door een cameraploeg van Hart van Nederland (zie foto's) en is vanavond om 19.00 uur op televisie uitgezonden bij SBS6.

De foto's zijn van de redactie van BON en ook het filmpje van de plaatsing (5.18) inclusief passende muziek.

De redactie van BON mocht ook mee in de bak van de kraan en heeft vele foto's en een filmpje gemaakt, met een Blik Op Noordwijkerhout van bovenaf. Maar daar later meer over.