Datum: 22-05-2022 - 14:00
23
dec
'13

Tuin rondom de Witte Kerk voorzien van 12.000 bloembollen.

Bollenkweker Jac. Uittenbogaard en A. Geerlings Loonbedrijf & Machineverhuur uit Noordwijkerhout hebben vandaag ruim 12.000 bloembollen in de tuin van de Witte Kerk geplant. De bloembollen zijn door de twee bedrijven geschonken aan Noordwijkerhout, om het dorp nog meer....

in het voorjaar het "Hart van de Bollenstreek" te laten zijn. Na een bericht op BON over dezelfde actie in Veenendaal, pakte Stichting Vrienden van de Witte Kerk (na een tip van Yvonne Witteman) en het bestuur van de Witte Kerk het idee op en in het voorjaar kunnen we straks gaan genieten van een prachtige bloeiende tuin van de Witte Kerk in het "Hart van de Bollenstreek".

Het planten van de bloembollen in de tuin gaat extra snel doordat er gebruik gemaakt wordt van een zogenaamde planten-onder-grasmachine die op lange stukken maar liefst 25.000 bollen per uur kan planten. De machine tilt het gras als een tapijt op en strooit het bollenmengsel onder de zoden. Hoveniersbedrijf Marco Hulsebosch hielp ook een handje mee om de bollen in de grond te krijgen.

Bollen voor bijen
Het bloembollenassortiment is mede door kweker Jac. Uittenbogaard op advies van de Nederlandse Bijenhoudersvereniging (NBV) samengesteld. Daarbij is gekozen voor verwilderingssoorten die relatief veel nectar en stuifmeel produceren. De bollenmix,die onder het gemeentelijk gazon wordt geplant en elk voorjaar opnieuw tot bloei komt, zorgt voor een gespreide bloei van februari tot half juni en bevat onder andere Crocus, Chionodoxa (Sneeuwroem), Muscari (blauwe druifje), Anemone blanda en Tulipa linifolia (botanisch tulpje). Tussen de vaste planten in het plantsoen wordt handmatig de Nectaroscordum (Bulgaarse ui) geplant. In tuincentra is dezelfde bloembollenmix te koop voor toepassing in particuliere tuinen.

Foto's redactie BON