Datum: 18-01-2022 - 17:34
18
okt
'13

D66 zet grote vraagtekens bij aanrijtijden brandweerkorpsen.

Burgemeester Goedhart gaf in de commissie BAM antwoord op de vragen uit de "brandbrief", die de fractie van D66 op 11 oktober naar het college stuurde. In deze brief stonden een aantal vragen over het als laatste oproepen van de Brandweer van Noordwijkerhout bij de grote brand op de Gieterij...

Volgens D66 blijkt uit eerdere BON-reacties (en ook op Facebook) dat er duidelijk onrust onder de inwoners is ontstaan over het systeem van aanrijtijden en het als laatste oproepen van ons eigen brandweerkorps. De D66 begrijpt en deelt die ongerustheid en kan zich tevens goed voorstellen dat dit voor onze “eigen” brandweerlieden (die trouwens tijdens de commissievergadering BAM ook op de publieke tribune zaten) ook frustrerend moet zijn. Daarom wilde D66 graag duidelijkheid van de burgemeester en het college of de veronderstelling van de regionale brandweer dat Sassenheim eerder aanwezig kan zijn dan Noordwijkerhout, ook in de praktijk wel juist is gebleken of juist niet.

Marcel Wiebes van D66 wilde nog enige toelichting geven op de vragen van zijn fractie en antwoorden van het college. Als eerste zou blijken dat de brandweer van Sassenheim die volgens de KVT (Kazerne Volgorde Tabel) als eerste opgeroepen wordt, er 9 minuten over gedaan heeft om ter plaatse te zijn. Volgens de heer Wiebes is dat niet sneller als dat Noordwijkerhout ter plaatse zou zijn, dus gaat die vlieger van sneller zijn van Sassenheim niet meer op. En Noordwijkerhout werd niet als derde opgeroepen maar eerst nog eens de tweede ploeg van Noordwijk en onze brandweer pas veel later.

Maar na wat gesprekken met eigen brandweermensen, is volgens Wiebes en zijn fractie nog veel zorgelijker dat de aanrijtijden niet zouden kloppen. Alle brandweerkorpsen in de regio moeten klokken als de betreffende brandweerwagen wegrijdt en aankomt en daar zit volgens Marcel Wiebes een mogelijkheid tot manipulatie om beter in de KVT naar voren te komen. Hij kwam ook met een voorbeeld, de brandweer van Hillegom en Noordwijkerhout werden opgeroepen voor een gezondheidsmelding in De Zilk. Eenmaal ter plaatse kreeg Noordwijkerhout de melding dat men weer terug kon want de brandweer van Hillegom had zich aanwezig geklokt in de betreffende straat, maar Hillegom was nog niet aanwezig en kwam pas later aanrijden en was er dus te vroeg geklokt.

Ook zette hij, door verschillende aanwijzingen, grote vraagtekens bij de aanrijtijden die door de regioleiding van de brandweer zijn afgegeven bij de brand op de Gieterij op 10/11 oktober. De brandweer van Sassenheim kwam (waar we al eerder bang voor waren) stil te staan voor een dichte spoorovergang en daarmee kwam men later en gelijk met Noordwijk aanrijden die er volgens de metingen langer over zou doen.

Al met al een zorgelijke situatie volgens D66, want bij een noodsituatie kan iedere minuut het verschil zijn tussen leven en dood. De veiligheid van de burgers mag niet in gevaar komen en de motivatie van de brandweermensen van Noordwijkerhout mag niet in het gedrang komen, door het al dan niet bewust te vroeg klokken bij aanrijtijden en dat het korps van Noordwijkerhout daar dan de dupe van is. De vraag van Marcel Wiebes aan de burgemeester was, om deze zaak eens goed te onderzoeken.

Janson van de PvdA schaarde zich achter het betoog van Marcel Wiebes en voegde daar nog aan toe dat de eigen brandweer toch ook veel weet heeft van de plaatselijke omstandigheden en omgeving waar een brand zich bevindt, als een korps uit een ander dorp. Alleen baseren op aanrijtijden en te kijken wie er het snelste is, vindt hij niet voldoende. Ook CDAer Beugelsdijk schaarde zich achter D66 en zag samen met PvdAer Janson het liefst een onafhankelijk onderzoek naar de gebeurtenissen komen en dan niet door brandweer zelf maar een buitenstaander.

Burgemeester Goedhart wilde niet aan een onafhankelijk onderzoek want als we de brandweerleiding niet meer vertrouwen, dan hebben we echt een ernstig probleem. De burgemeester heeft nog steeds vertrouwen in het aanrijtijden-systeem, al moet er wel onderzocht worden of dat dan wel op eerlijke wijze gebeurt. Hij wil alle aangedragen problemen bespreken met de regioleiding van de brandweer voordat er conclusies worden genomen.

Wel gaf hij aan dat er een gesprek moet komen tussen de brandweer van Noordwijkerhout en de regioleiding om de onvrede die bij het Noordwijkerhoutse korps leeft te bespreken. Natuurlijk moet er ook duidelijkheid komen of er eerlijk wordt omgegaan met het op de juiste tijden klokken van vertrek en aankomst en daarbij zal het incident van in De Zilk onderzocht moeten worden.

Na wat discussie over en weer konden alle fracties zich toch vinden in het voorstel, dat alle aanwijzingen en vragen van D66 verzameld worden en in een gesprek tussen de burgemeester en de regioleiding van de brandweer besproken worden. Over de uitkomst van dat gesprek zal de burgemeester wederom in overleg treden met de commissie BAM.

Duidelijk is wel, na gesprekken met de BON-redactie, dat er grote onvrede leeft bij de Noordwijkerhoutse brandweermensen en dan niet over het systeem maar wel hoe daar mee omgegaan wordt.

U kunt de hele discussie nogmaals beluisteren, bij menu - punt 6. de rondvraag van de BAM commissievergadering, klik hier.

Foto brand bedrijfspand Gieterij Gravendam.