Datum: 09-08-2020 - 13:40
01
jul
'13

Dagboek vrijwilligerswerk Pien en Sophie Warmerdam in Guatemala (5).

U heeft onlangs op BON kunnen lezen over de oud-leerlingen Pien en Sophie Warmerdam, zij nemen de 250 overbodige school t-shirts van de St. Victorschool mee naar Guatemala. Pien en Sophie zijn maandag 3 juni vertrokken om 5 weken lang vrijwilligerswerk te gaan doen...

in de stad Antigua in Guatemala. Via de organisatie Los Niños gaan zij werken op schooltjes waar de armste kinderen van deze stad les krijgen. De ouders met hun kinderen in Antigua hebben weinig geld om kleding te kopen, dus komen die T-shirts volgens Los Niños erg goed van pas. BON gaat Pien en Sophie de komende tijd middels een dagboek volgen en hun verslagen en foto's (onder aan de pagina in de fotogalerij) kunt natuurlijk zien op BON.

Dagboek verslag 1 en 2: klik hier.
Dagboek verslag 3 en 4: klik hier.
Dagboek verslag 5 en 6: klik hier
Dagboek verslag 7 : klik hier

Dagboek verslag 8: Engelse les en het beklimmen van een berg vol met onweer.
Deze week hadden de kleine kinderen (winter)vakantie, daarom mochten hun broers en zussen Engelse les volgen op school. Deze les mochten wij geven, omdat wij de enige zijn die Engels spreken. We vroegen de kinderen zich voor te stellen en hoe oud ze waren (in het Engels). Dit bleek al een hele opgave te zijn. Dus we begonnen met het aanleren van de getallen en het alfabet. De kinderen bleken Pien's leeftijd te zijn. Het was voor haar dus heel gek om kinderen van haar eigen leeftijd les te geven.

De kinderen zijn niet gewend om concentratie en motivatie op te brengen, dus iedere les bevatte 1 moeilijke opdracht en de rest vulden we op met leerzame spelletjes, zoals Ahorcado (galgje). De meisjes leren hier heel graag, om zichzelf op te werken, maar de jongens hadden een hele passieve houding in de klas. Ze keken je glazig aan, gaven geen antwoord op onze vragen en zaten alleen maar met hun mobiel. Dus voor de leraren onder onze volgers, we snappen nu hoe jullie je voelen en hoe vervelend en irritant het is om geen gemotiveerde leerlingen te hebben. Sorry voor ons wangedrag destijds :).

Vrijdagmiddag hebben we met de priesters en een ander Amerikaans meisje de vulkaan Pacaya beklommen. De rit ernaartoe was verschrikkelijk. Kotsmisselijk kwamen we aan en daarna werd ons verteld dat we 90 minuten moesten klimmen naar de top. Het was een tocht van 4 km en we zouden 600 meter stijgen. De moed zakte al snel in onze Allstars (gympen), die totaal niet geschikt bleken voor deze zware tocht. Het regende heel hard en toen we op een gegeven moment voorbij de boomgrens waren, begon het heel hard te onweren.

We beklommen een kale helling en we zagen de bliksem overal om ons heen inslaan. Dit was echt extreem gevaarlijk en eng. Toen we eindelijk doorweekt bij de top aankwamen was het prachtige uitzicht niet te zien, omdat het weer zo slecht was. Wel heel bijzonder was dat er een paar gaten in de vulkaan zaten waar hele hete lucht uit kwam. Hier hebben we marshmallows gemaakt. Het leek wel een sauna zo heet. We konden ons bij die gaten een beetje opwarmen voor de barre toch naar beneden. Die viel gelukkig mee, behalve dan de gladheid. Dit was onze eerste en gelijk onze laatste vulkaan...

De dag erna zijn we met de hele groep naar het strand geweest. Het plaatsje heette Monterrico en het strand heeft hier zwart zand. Het weer zat niet helemaal mee, maar we hebben hier heerlijk kunnen relaxen. Hangmatten, ligstoelen, cocktails, alles was aanwezig. Dit hadden we natuurlijk ook wel een beetje verdiend na die vulkaan. We hebben een heerlijke dag gehad.

Guatemalteken zijn een beetje gekke mensen, want op de stoep lopen ze zo langzaam dat je denkt dat je in de maling wordt genomen, maar in de auto halen ze laatste capriolen uit, om zo snel mogelijk van A naar B te komen. Dit hebben wij vaak genoeg moeten meemaken. We zijn hier nu nog 9 dagen voor de mensen die aftellen :)