Datum: 14-08-2020 - 03:05
17
jun
'13

Dagboek vrijwilligerswerk Pien en Sophie Warmerdam in Guatemala (3).

U heeft onlangs op BON kunnen lezen over de oud-leerlingen Pien en Sophie Warmerdam, zij nemen de 250 overbodige school t-shirts van de St. Victorschool mee naar Guatemala. Pien en Sophie zijn maandag 3 juni vertrokken om 5 weken lang vrijwilligerswerk te gaan doen...

in de stad Antigua in Guatemala. Via de organisatie Los Niños gaan zij werken op schooltjes waar de armste kinderen van deze stad les krijgen. De ouders met hun kinderen in Antigua hebben weinig geld om kleding te kopen, dus komen die T-shirts volgens Los Niños erg goed van pas. BON gaat Pien en Sophie de komende tijd middels een dagboek volgen en hun verslagen en foto's (onder aan de pagina in de fotogalerij) kunt natuurlijk zien op BON.

Dagboek verslag 1 en 2: klik hier.
Dagboek verslag 3 en 4: klik hier.

Dagboek verslag 5: Feest in Guatemala.
Vanmiddag zijn we weer naar het schooltje geweest. Wij assisteren in de klas met de allerkleinste kinderen, van ongeveer 3 tot 6 jaar. We helpen de juf en spelen met de kindjes. Het was een leuke middag maar je bent wel moe als je thuis komt. Alle kindjes vragen je aandacht en is soms best zwaar, maar wel heel leuk!

's Avonds met de 4 Nederlandse vrijwilligers bij Ana Maria (leidster van de projecten van los niños) gegeten en geborreld. Ik voelde al wat spanning toen ik ging slapen, want de volgende ochtend zou het verlossende woord komen. De priesters hebben mij gezegend en inderdaad...Pien is geslaagd!!!! En hoe?! Geen enkele onvoldoende en zelf scheikunde een mooie 6. Ik ben helemaal blij!! Ik heb een taart gekocht en we hebben het met de hele familie gevierd.

's Middags gingen we weer naar het schooltje want er werd afscheid genomen van Dionne (een nederlandse vrijwilliger uit ons huis), de kinderen hadden allemaal dansjes en liedjes voorbereid. Ook kregen ze een traktatie omdat het natuurlijk een feest was, maar Dionne was ook jarig geweest en trakteerde daarom ook. De eerste traktatie ging met grote happen naar binnen, maar op de 2e waren ze allemaal heel zuinig. Die wilden ze namelijk meenemen voor hun familie thuis. Ook had een deel van de kinderen de tshirts gekregen die wij mee hadden genomen van de St. Victorschool en ze waren er heel erg blij mee! Sophie kon er helaas op deze feestmiddag niet bij zijn, want ze was ziek waarschijnlijk iets verkeerds gegeten.

Dagboek verslag 6: Zware beproevingen.
Afgelopen vrijdag hebben we weer gewerkt met de kinderen van het schooltje. Deze dag stond er een sportdag op het programma. De kinderen kwamen ons ophalen bij de bushalte om samen met ons naar het sportveld te lopen. Sophie vroeg of het dichtbij was, de kinderen zeiden van niet en wezen naar de top van de berg. Wij dachten: Ach, het zal wel schikken er zal vast wel een fatsoenlijke weg naartoe zijn. Niets bleek minder waar.

We moesten de berg op klimmen met handen en voeten. Heel zwaar en vermoeiend. Kreunend en steunend kwamen we aan op de top van de berg. Alvast een goede training voor Pien die volgend jaar naar Van Nispen gaat. Wij hadden onze sportdag al gehad. De kinderen hadden er veel minder moeite mee en klauterden zo de berg op. Maar eenmaal boven was het uitzicht geweldig. Het betonnen sportveld was omgeven door afgronden waar de kinderen elkaar gewoon vanaf duwden. Alles kan daar gewoon. Hoe het sportveld daar ooit gekomen is, is voor ons een raadsel.

 

Zaterdag zijn we naar de hoofdstad, Guatemala City, afgereisd (zie foto's). Onze moeder mocht dat van tevoren niet weten, maar pas achteraf als we weer veilig terug zouden zijn. Het is namelijk een hele gevaarlijke stad en dat hebben wij helaas aan den lijve ondervonden. We mochten alleen in zone 1 komen, want in andere delen van de stad zijn verschillende groepen elkaar aan het uitroeien. Gelukkig waren we met een groep van 7 personen, waarvan 4 priesters (in opleiding).

Die dag had God helaas niet het beste met ons voor. We zaten niets vermoedend te eten. Er kwam een vrouw naast ons zitten die niets bestelde en het dus had voorbereid. De tas van één van de priesters is ongemerkt onder zijn voeten vandaan getrokken. Al ons taxigeld zat erin en nog 50 dollar van de jongen zelf. Ook zijn rijbewijs en creditcard waren weg. Hij was er helemaal kapot van. Wij hadden expres geen tas meegenomen, omdat verschillende mensen dat van tevoren hadden afgeraden. Na deze gebeurtenis zijn we nog naar de bioscoop geweest en hebben de film Superman geheel in het spaans (zonder ondertiteling) bekeken. Een film in 3D voor maar 3,50 euro.