Datum: 09-08-2020 - 14:02
13
jun
'13

Dagboek vrijwilligerswerk Pien en Sophie Warmerdam in Guatemala (2).

U heeft onlangs op BON kunnen lezen over de oud-leerlingen Pien en Sophie Warmerdam, zij nemen de 250 overbodige school t-shirts van de St. Victorschool mee naar Guatemala. Pien en Sophie zijn maandag 3 juni vertrokken om 5 weken lang vrijwilligerswerk te gaan doen...

in de stad Antigua in Guatemala. Via de organisatie Los Niños gaan zij werken op schooltjes waar de armste kinderen van deze stad les krijgen. De ouders met hun kinderen in Antigua hebben weinig geld om kleding te kopen, dus komen die T-shirts volgens Los Niños erg goed van pas. BON gaat Pien en Sophie de komende tijd middels een dagboek volgen en hun verslagen en foto's (onder aan de pagina in de fotogalerij) kunt natuurlijk zien op BON.

Dagboek verslag 1 en 2: klik hier.


Dagboek verslag 3: De schoenenpoetser
We hoorden jullie hier al bijna denken... waar blijft die volgende mail?! Niet alles is vanzelfsprekend hier in Guatemala, zoals internet en warm water bijvoorbeeld. Maar een koude douche doet een mens wel eens goed. Er zijn weer een aantal dingen gebeurd die we met jullie willen delen. Gisterochtend hebben we weer een vruchtbare Spaanse les gehad, maar in de middag hebben we hier wel een nadeel van ondervonden.

Pien werd namelijk aangesproken door een jongetje die schoenenpoetser was. Hij zei tegen haar: 'Tengo hambre', wat betekent, 'ik heb honger'. We hadden niks te eten voor die jongen en alleen maar groot geld. Pien haar hart brak bijna, dus bedacht ze een plan: morgen kopen we op de markt een tros bananen en ieder kind die ons aanspreekt krijgt er een!!

Toen we die avond thuis kwamen lichtte de hemel boven ons huis op. Het had de onweer kunnen zijn, maar dat was het niet dit keer. We moesten over de bedevaardsgangers heen stappen die biddend voor ons huis lagen. Er waren namelijk 2 priesters in de leer bij ons in huis getrokken. Ze komen uit Amerika. We zijn dus gezegend voor de rest van de reis.

Deze jongens moeten nog veel leren, want ze praten alleen maar over cerveza (bier) en tequila. Maar het zijn beste knullen. De reisbuddha's en beschermengelen hebben toch hun vruchten afgeworpen. Om dit heugelijke feit te vieren hebben we de avond afgesloten met een drankje in cafe no se.

Dagboek verslag 4: kleurboeken, stiften en potloden
Denk eens terug aan die tijd dat je 's morgens vroeg om 6 uur wakker werd en vol verwachting naar beneden rende om te kijken wat er in je schoen zat tijdens de Sinterklaastijd? En hoe teleurgesteld je was als er niks in zat? Onze moeder zit nu weer in die fase, die springt uit bed en rent gelijk naar een willekeurige ipad om haar mail te checken. Telkens als we een dag overslaan en geen bericht sturen worden we geteisterd door dreigberichtjes etc. Om bang van te worden.

Dit was onze anekdote van vandaag, een lekkere luchtige opening. Vandaag hebben we voor het eerst geholpen bij een project voor kinderen. Het was een naschoolse opvang waar we een klasje kregen met de kleinste kindjes. Ze vlogen ons om de hals en waren heel blij om ons te zien. Meteen zijn ze helemaal weg van je. We hebben veel kleurboeken, stiften en potloden uit Nederland meegenomen en daar waren ze natuurlijk super blij mee. Ze mochten er meteen mee aan de slag. De kinderen snakten naar complimentjes en vroegen ons om de haverklap of we het wel mooi vonden. Natuurlijk zeiden we ja.

De kinderen hebben veel liefde en aandacht nodig en dat krijgen ze zeker van de vrijwilligers. We merkten meteen dat er een jongetje in de klas buiten de groep viel. Hij heeft een achterstand omdat hij zuurstof te kort heeft gehad tijdens de bevalling. Sowieso zijn er veel complicaties bij bevallingen en dat is heel triest om te weten, omdat er voor deze kinderen eigenlijk geen toekomst is. Het jongetje was steeds iets langzamer dan de rest, en ze keken niet naar hem om. We zagen dat hij er verdrietig van werd. Pien besteedde wat meer aandacht aan dat ene jongetje en dat deed hem heel goed. Het is prachtig om zo'n kind te zien opleven door wat jij met hem doet.

Aan het einde van de dag hebben de kinderen nog voorzien van een vitaminedrankje (waar we in een eerdere mail al over schreven), zodat ze geen honger hoeven te lijden.
Aanstaande woensdag gaan we weer terug naar dat schooltje, omdat een vrijwilliger die ook bij ons in huis zit, die dag afscheid neemt. Die dag zullen we waarschijnlijk ook de t-shirts meenemen. We zijn met een goed gevoel teruggereden vanuit de bergen. Met een grote bus die je ook wel op de foto's kan zien. Ook hebben we nog wat foto's van het schooltje toegevoegd.