Datum: 09-08-2020 - 12:31
07
jun
'13

Dagboek vrijwilligerswerk Pien en Sophie Warmerdam in Guatemala (1).

U heeft onlangs op BON kunnen lezen over de oud-leerlingen Pien en Sophie Warmerdam, zij nemen de 250 overbodige school t-shirts van de St. Victorschool mee naar Guatemala. Pien en Sophie zijn maandag 3 juni vertrokken om 5 weken lang vrijwilligerswerk te gaan doen...

in de stad Antigua in Guatemala. Via de organisatie Los Niños gaan zij werken op schooltjes waar de armste kinderen van deze stad les krijgen. De ouders met hun kinderen in Antigua hebben weinig geld om kleding te kopen, dus komen die T-shirts volgens Los Niños erg goed van pas. BON gaat Pien en Sophie de komende tijd middels een dagboek volgen en hun verslagen en foto's (onder aan de pagina in de fotogalerij) kunt natuurlijk zien op BON.

Dagboek verslag 1: Vertrek en de reis.
Vandaag 3 juni is het dan echt zo ver en gaan we voor 5 weken vrijwilligerswerk doen in Guatemala. Daar ga ik (Pien) dan ook horen of ik geslaagd ben op het Teylingen College Leeuwenhorst. We vinden het nu heel spannend en we zullen iedereen gaan missen maar het zal vast goed komen. Tot over 5 weken allemaal!

We hopen dat het een pak van jullie hart is, maar we zijn na 24 uur reizen, veilig aangekomen. Eerst zijn we naar Houston gevlogen en vanuit daar een vlucht genomen naar Guatemala City. We wonen bij een gezin dat in het centrum van de stad Antigua woont. Ze hebben een mooi oud koloniaal huis met midden in de woonkamer een tuin, erg apart, maar wel leuk. Het is hier heel gezellig, want de familie is groot en er wonen ook nog andere meisjes van de organisatie.

Op straat weet je niet wat je meemaakt, het barst er van de straatverkopers, schoenenpoetsers, bedelaars zonder armen en benen en soldaten met mega geweren. Best spannend allemaal. Om de 2 seconden wordt je aangesproken of je iets wilt kopen, maar goed, het standaard antwoord is: No, gracias. Het is ook niet verantwoord om eten van de markt te eten, want van hygiene hebben ze hier nog nooit gehoord.

We zaten lekker bij de Mac in de binnentuin (lekker veilig en cultureel verantwoord), kwamen er 2 kinderen bij ons aan tafel zitten om te vragen of wij nog geld hadden. Ons hart brak bijna, maar goed, we konden er niet aan beginnen, want dan zou het hek van de dam zijn.... Het antwoord was dus: No hablo espanol. Morgen beginnen we met Spaanse les en zullen we 's middags voor het eerst een scholenproject bezoeken. We gaan nu slapen, want de jetlag nekt ons... :(


Dagboek verslag 2: het eerste bezoek aan het schooltje.
Dag 2 is aangebroken in het mooie Guatemala. Onze dag begon met onze eerste Spaanse les, best lastig voor de eerste keer, maar met handen en voeten kwamen we er wel uit en aan het einde van de ochtend ging het al een stuk beter. Onze juf was echt een schat. 's Middags hebben we met Ana Maria (van de stichting Los Ninos) een bezoek gebracht aan de buitenschoolse opvang waar we vanaf volgende week mogen werken. Dit schooltje lag hoog in de bergen, in een dorpje wat heel heel arm was. Huizen van golfplaten en karton en de mensen zitten voor hun huisje op straat.

In dat dorpje was 1 winkeltje met tralies voor de ingang, waardoor je dus van buiten moest 'bestellen' wat je wilde hebben, omdat anders alles gestolen zou worden. Een hele gekke ervaring vonden wij dat. Veel mensen in dat dorpje hebben niks te eten, maar ze wonen wel naast een winkeltje waar chips, brood, drinken, etc. wordt verkocht. Het verschil tussen de stad Antigua en dat bergdorpje was enorm.

Op het schooltje worden de kinderen na schooltijd opgevangen. Ze krijgen hier een gezonde lunch en worden geholpen met hun huiswerk, deze stichting werkt er namelijk aan om het analfabetisme uit te bannen. Toen we het schooltje binnen gingen, vlogen de kleine kinderen ons om de hals, omdat ze zo vriendelijk en enthousiast zijn. De oudere kinderen in de andere klassen stonden allemaal op en zongen een welkoms liedje voor ons uit beleefdheid. Dit gaf ons echt een heel speciaal gevoel.

Van binnen ziet de school er goed verzorgd uit, vergeleken met het dorp waar het in staat. In de klas van een huisgenoot van ons zit een gehandicapte jongen die op school een rolstoel tot z'n beschikking heeft gekregen, maar deze moet achter laten als hij naar huis gaat. Hij wordt dus door zijn moeder of broer de berg op naar huis gedragen. Dit deed ons ook wel even schrikken.

Voordat de kinderen naar huis gaan krijgen ze van de school een vitamineshot, dit is een drankje wat enorm vult en veel vitaminen bevat. Kinderen die dus thuis niet te eten hebben kunnen hier op teren. Ook dit raakte ons. Op de terugweg hebben we nog een oud vrouwtje meegenomen in de auto die stond te liften aan de kant van de weg. Dat is hier normaal.

Ook zagen we een vulkaan waar allemaal rook uit kwam, Ana Maria vertelde dat die vulkaan actief was..... hmmmmmm. (leuk hè mam) De rest van de dag hebben we nog even in het park gezeten. Daar worden af en toe foto's van ons gemaakt, omdat we zo'n bezienswaardigheid zijn. Vanavond gaan we waarschijnlijk nog even naar een Cafeetje.