Datum: 25-09-2020 - 06:00
15
mrt
'12

Taxatie van oude boeken levert waardevolle exemplaren op.

Donderdag 8 maart werd er in Café Restaurant De Ruigenhoek een taxatie- en inkoopdag van oude en zeldzame boeken georganiseerd. De taxatie werd gedaan door de heer Arie Molendijk, antiquaar, veilinghouder en taxateur. Hij is vooral gespecialiseerd in oude geschiedenis, bijbels, theologie..


en topografie. Een taxatie gebeurt zoveel mogelijk aan de hand van bewijsmateriaal uit recent verschenen veilingcatalogi. Een nauwkeurige vaststelling van de waarde van de boeken is afhankelijk van de druk en de staat waarin het boek verkeert. Met enige regelmaat komen er op dit soort dagen uiterst zeldzame werken voor de dag en soms doemen zelfs geheel onbekende boeken op. Op deze middag in Café Restaurant De Ruigenhoek kwamen rond de 40 bezoekers voor een taxatie. waarbij toch ook weer verrassende ontdekkingen naar boven kwamen.
Boek met kopergravures:
Zo was er een Noordwijkerhoutse verzamelaar die unieke topografische boeken uit de 17de eeuw in het bezit heeft met kopergravures, waar ook kaarten van Noordwijkerhout in voorkomen. De boeken hebben een waarde van rond de € 2500,-, veilingwaarde wel te verstaan want bij verzamelaars....ja dat kan het nog wel eens een andere prijs opbrengen.
Almanak uit 1693:
Eén bezoeker kwam met de bekende kleine Almanak aanzetten, maar deze was wel uit 1693. Helaas zwaar incompleet en daarom had het nog maar een waarde van € 100,- waar het boekje in goede staat op € 1500,- gerekend kan worden.
Zakatlas uit de 17de eeuw:
Vlak voor sluitingstijd kwam er een man uit Lisse langs met een aantal oude boeken. Eén boek kwam als bijzonder naar boven, het was een zakatlas uit de 17de eeuw. Deze werd in die tijd gebruikt door kooplui en verkeerde nog in prima staat. Ook dit was een boek (zakatlas) met kopergravures, de tekeningen in de zakatlas werden in die tijd met de hand ingekleurd. Leuk detail is dat in de atlas de aanlegtijden van Noordwijkerhout staan, van de trekschuit die tussen Haarlem en Leiden in de Leidsevaart voer. De huidige eigenaar had hem jaren geleden op een veiling gekocht voor 135,- gulden. De verzamelaars/verzekeringswaarde ligt op dit moment rond de € 900,-. Een paar jaar geleden was het bedrag nog vele malen hoger, maar ook hier heeft de recessie toegeslagen.
Serviesgoed:
Collega de heer Willem van Baardewijk was aanwezig om zijn licht te laten schijnen over ingebrachte serviesgoed in zowel aardewerk als glas. Er werden leuke dingen aangedragen maar geen uitzonderlijke gevallen zoals bij de boeken.

De heren Molendijk en Baardewijk hebben de intentie om van het najaar wederom Noordwijkerhout aan te doen, we houden u op de hoogte van hun komst. Wel kan men tijdens de boekenweek de boekentaxateur Arie Molendijk in Drenthe aantreffen om oude boeken voor het publiek op waarde te schatten.  Klik hier voor zijn website.
De zakatlas:

De aanlegtijden van de trekschuit in Noordwijkerhout.

Hand ingekleurde kaart.