Datum: 19-04-2019 - 20:21
15
okt
'12

Kei-Nix dweilt een daggie in Sneek.

In de sfeervolle binnenstad van Sneek werd zaterdag 6 oktober de eerste Sneeker Dweildag georganiseerd. Boerenblaaskapel De Keietoeters aangevuld met een flinke delegatie van Nix Dus, waren naar het verre Friesland afgereisd om aan dit Dweilfestival deel te nemen...

's morgens rond een uur of tien leek het er nog op dat het dweilen met de kraan open zou worden, want de regen viel met bakken uit de hemel, maar rond elf uur gaf men het sein “Om één uur is het prachtig weer” door via Twitter. Rond half twaalf verzamelden de 15 kapellen waaronder Kei-Nix zich bij Restaurant De Walrus, waar iedereen werd voorzien van koffie met wat lekkers.

Sneeker Dweildag is een unieke muziekhappening voor Sneek en wijde omgeving, waarbij dweilkapellen uit heel Nederland in twee klassen (een wedstrijdklasse en een leutklasse) streden om DE GOUDEN SNEEKER DWEIL. Elke kapel speelde drie sets van elk 30 minuten op drie verschillende locaties in de binnenstad.

Klokslag 12.15 uur gaf wethouder Offinga van Sneek op het bordes van het stadhuis het startschot voor de Eerste Sneeker Dweildag. Inmiddels was de zon doorgebroken en vulde de stad zich met publiek. Eerst op sommige locaties nog een beetje aarzelend maar aan het eind van de middag was de Marktstraat inmiddels één deinende mensenmassa. In de historische Sneker binnenstad heerste een geweldige sfeer.

Om 16.45 uur startte de Blauhuster Dakkapel met een gastoptreden van een half uur, waarna wethouder Offinga de prijzen bekend maakte. Aan het slot van deze sfeervolle, muzikale middag speelden alle deelnemende kapellen een gezamenlijk nummer ‘Al kreeg hij nooit een lintje’. Spontaan werd daarna nog het Friese volkslied ingezet.

De Keietoeters samen met Nix Dus uit Noordwijkerhout grepen net naast de hoofdprijzen, maar zoals men zelf altijd zegt: "meedoen is belangrijker dan winnen." euuhh of was het nu "winnen is belangrijker dan meedoen". Maar goed, men heeft zich prima vermaakt daar op het festival in het hoge Noorden en de beide kapellen gaan zich nu opmaken voor de Prinsbekendmaking in november.

De foto's en het filmpje zijn gemaakt door Kei-Nix.