Datum: 01-06-2023 - 17:37
01
sep
'12

De nieuwe dienstregeling busvervoer van Arriva per 9 december 2012.

Arriva heeft de aanbesteding van de busconcessie gewonnen en neemt per 9 december 2012 het vervoer van Connexxion over. De afgelopen maanden heeft Arriva een rondje langs de gemeenten gemaakt om de eerste opmerkingen te vernemen. In de zomerperiode en de...

komende weken worden alle door de gemeenten gemaakt opmerkingen nog eens door Arriva onderzocht en beoordeeld. De gemeente Noordwijkerhout heeft een aantal opmerkingen bij Arriva neergelegd.

 

Opmerkingen die door de gemeente Noordwijkerhout zijn gemaakt:
Het is wenselijk de uurdienst van lijn 90 tussen Hillegom en Noordwijkerhout/Noordwijk zodra dit mogelijk is te verhogen naar halfuurdienst. Dat heeft als voordeel dat er meer keuze is om vanuit onze gemeente richting de stations van Hillegom en Nieuw Vennep en verder te reizen. Indien een halfuurdienst niet mogelijk is, dan is het verzoek een aantal extra bussen in de ochtend- en avondspits te laten rijden teneinde het woon/werk- en woon/schoolverkeer te verbeteren.

 

De aansluiting tussen bus en trein bij station Voorhout in de richting van Leiden optimaliseren. Op deze overstap zit nog een ruime wachttijd waardoor er vooralsnog vanuit Noordwijkerhout geen reiswinst richting Leiden te behalen valt. Een lobby via Holland Rijnland en Arriva richting Prorail en NS zou wenselijk zijn. De opzet is om de frequentie op het spoor tussen Leiden en Haarlem te verdubbelen waardoor bussen en treinen beter op elkaar gaan aansluiten.


De nieuwe dienstregeling:

De OV-visie van Holland-Rijnland is het uitgangspunt geweest bij het uitwerken van het lijnennet in Leiden en de Bollenstreek. Net als nu wordt de gemeente Noordwijkerhout ontsloten door de lijnen 57 en 90 in de huidige frequenties. In de routevoering van beide lijnen worden wel veranderingen aangebracht.

Lijn 57
Lijn 57 blijft (2 x per uur) rijden Leiden – Oegstgeest – Voorhout – Noordwijkerhout – Lisse. In Lisse (Hyacinthenstraat) sluit lijn 57 aan de op de nieuwe verbinding 371 naar Schiphol. Tevens is de overstap op lijn 50 richting Haarlem mogelijk. In Voorhout gaat lijn 57 over de Jacoba van Beierenweg richting station waardoor een korte overstap tussen bus en trein in Voorhout werkelijkheid wordt. Vervolgens rijdt lijn 57 over de Herenweg naar de Nagelbrug (kruising Leidsevaart N444/Herenweg), waardoor Noordwijkerhout, Oegstgeest en het Bio Science Park rechtstreeks met dit station worden verbonden. Tevens is het voor scholieren van het in Voorhout gevestigde Teylingen College (voormalige KTS) mogelijk om dicht bij de school in- en uit te stappen. In Voorhout (nabij Station) is een overstap mogelijk van lijn 57 op lijn 371 waardoor station Sassenheim met 1 overstap is te bereiken.

 

Lijn 90
Lijn 90 blijft vooralsnog (1 x per uur) rijden Den Haag – Wassenaar – Katwijk – Noordwijk – Noordwijkerhout en buigt af bij De Zilk over de Beeklaan/Hoogduinweg naar station Hillegom (spoorlijn Leiden – Haarlem) en eindigt bij station Nieuw-Vennep (Schiphollijn Leiden – Schiphol). Bij station Hillegom wordt aangesloten op de sprinter naar Haarlem en in Nieuw-Vennep op de sprinter naar Schiphol/Amsterdam. Om ongewenste en onnodige parallelliteit met de trein te voorkomen, rijdt lijn 90 niet meer door via de gemeente Bloemendaal naar Haarlem.

 

Lijn 90 van Noordwijkerhout richting Den Haag blijft onveranderd.


Conclusies van dienstregeling per 9 december 2012.
Uit de nieuwe dienstregeling blijkt dat de kern Noordwijkerhout rechtstreeks blijft verbonden met (station) Leiden, (station) Nieuwe Vennep, Lisse, Oegstgeest, Noordwijk, Katwijk, Wassenaar en Den Haag. Met de nieuwe dienstregeling krijgt de kern Noordwijkerhout overstapmogelijkheden bij (station) Voorhout en station Hillegom. De Zilk wordt met de nieuwe dienstregeling rechtstreeks verbonden met (station) Hillegom en (station) Nieuw-Vennep.

 

Verder zijn vanuit de gemeente Noordwijkerhout Haarlem, Schiphol en Sassenheim met één overstap bereikbaar. Door de buslijnen direct te koppelen met de nabij gelegen stations Voorhout en Hillegom worden de meeste bestemmingen in de regio sneller bereikt dan in de bestaande dienstregeling. Daarnaast biedt de nieuwe dienstregeling voor reizigers uit Noordwijkerhout meer mogelijkheden en flexibiliteit om (via stations) hun bestemmingen te bereiken.

Bron Gemeente Noordwijkerhout.

Klik op de foto voor de reistijden.


De routes van de nieuwe buslijnen, klik op de foto voor een vergroting.

Opmerkingen die door de gemeente Noordwijkerhout zijn gemaakt:

Het is wenselijk de uurdienst van lijn 90 tussen Hillegom en Noordwijkerhout/Noordwijk zodra dit mogelijk is te verhogen naar halfuurdienst. Dat heeft als voordeel dat er meer keuze is om vanuit onze gemeente richting de stations van Hillegom en Nieuw Vennep en verder te reizen.

Indien een halfuurdienst niet mogelijk is, dan is het verzoek een aantal extra bussen in de ochtend- en avondspits te laten rijden teneinde het woon/werk- en woon/schoolverkeer te verbeteren.

 

De aansluiting tussen bus en trein bij station Voorhout in de richting van Leiden optimaliseren.

Op deze overstap zit nog een ruime wachttijd waardoor er vooralsnog vanuit Noordwijkerhout geen reiswinst richting Leiden te behalen valt. Een lobby via Holland Rijnland en Arriva richting Prorail en NS zou wenselijk zijn. De opzet is om de frequentie op het spoor tussen Leiden en Haarlem te verdubbelen waardoor bussen en treinen beter op elkaar gaan aansluiten.