Datum: 07-08-2020 - 13:59
08
sep
'16

Dagboek van het Oranjefeest: de donderdag. (foto's: viswedstrijd, klootgooien, schatgraven, vogelschieten)

We hebben alweer een aantal dagen met activiteiten van het Oranjefeest achter de rug, de zondagochtend, de zondagmiddag, de maandag, de dinsdag, woensdagochtend en de woensdagmiddag. We houden u op de hoogte over het verdere verloop van de festiviteiten...

Donderdagochtend waren er vier activiteiten: viswedstrijd aan de Leidsevaart, vogelschieten bij SV de Duinschutters, klootgooien op het  dakterras van Munnekeweij en het schatgraven aan de Schippersvaartweg.

Viswedstrijd aan de Leidsevaart.
Voor de vijfde keer is er in het kader van de Oranjefeesten, op donderdag 8 september de viswedstrijd vervist. Het parcours was weer uitgezet in de Leidsevaart achter het Keukenhofbos te Lisse. 37 vissers hadden zich opgegeven om met elkaar de strijd aan te gaan om de felbegeerde titel, “kermiskampioen 2016”.

Vanaf zeven uur kon men bij de wedstrijdcommissie loten voor een plaatsnummer, heel belangrijk want, zoals de meeste vissers zeggen : het plaatsnummer 90% van de vangst uit maakt, want ja als je een nummer loot waar over het algemeen veel vis zwemt, dan is men voor wat de visplaats betreft in het voordeel.

Iedere visser weet dat in de Leidsevaart veel kleine vis zit, dus diegene met de “vaste stok” gokken erop dat de grote bonusvissen deze dag niet bijten. Bij de “federvissers” is het juist andersom, die hopen erop om aan einde van de wedstrijd nog een paar bonusvissen vangen, zodat deze, de weegschaal na afloop doen door slaan.

Om acht uur klonk het beginsignaal en snel werd er zoals van te voren was verwacht over het algemeen kleine visjes gevangen. De grote vis wilde nog niet bijten, volgens de ene visser lag het aan het warme weer van de afgelopen dagen en volgens de ander kwam het omdat er geen stroming stond.

Hoe het ook zij, de vis had geen zin om te bijten, dus was het wachten op die ene vis die wel trek had in een worm of made, dat “geluk” had Jack de Kan, die een polsdikke paling, wist te vangen, helaas voor hem telde die niet mee, want roofvis wordt niet gewogen en moet worden teruggezet. Voor een andere visser werd het wachten beloond met de vangst van èèn of meerdere brasems.

Dat gold onder andere voor Ben Persoon die op plaatsnummer 37 bijna elf kilo wist te vangen. Ook Arend Hoogeveen kon zijn geluk niet op, door midden in het parcours op plaatsnummer 10, ruim 4 kg te vangen. Na afloop werd door de voorzitter van de Oranjevereniging Jack Wijnands weer op zijn ludieke manier de prijzen uitgereikt, die bestonden uit waardebonnen, welke beschikbaar waren gesteld door Hengelsportzaak W. van der Niet.

De eerste plaats was dus voor Ben Persoon met een gewicht van 10.680 gram, Hij ontving uit handen van de voorzitter van de Oranjevereniging een aandenken, een ruiker bloemen en een waardebon. De tweede plaats was voor Arend Hoogeveen met 4400 gram en de derde werd Marcel van den Burg met 3300 gram.

De beste dame was ook dit jaar, met 460 gram, voor Marian van den Burg die ook uit handen van de voorzitter, een mooie aandenken en een ruiker bloemen ontving. Rest ons namens HSV De Arnoud de Oranjevereniging nog te bedanken voor de prettige samenwerking en Hengelsportzaak W. van der Niet voor de beschikbaar gestelde waardebonnen. Foto's PR in de fotogalerij.

Vogelschieten:
Op een zonovergoten locatie bij SV De Duinschutters kwamen, hier alweer voor de 3e keer, 65 vogelschutters bij elkaar voor het jaarlijkse Vogelschietfestijn georganiseerd door De Oranjevereniging Noordwijkerhout. Op de korte banen waren weer een 5-tal banen opgezet Vier voor de heren en één voor de dames. Op de lange banen werden de schutters getest op hun schuttersvaardigheid met een 5-tal kleiduiven en een tweetal schietkaarten (klein en groot). Nadat de groepen waren verdeeld werden door Henny van Schooten nog eenmaal de spel- en gedragsregels uitgelegd en kon het spel beginnen.

Onder begeleiding van baancommandanten van de schietvereniging schoten de schutters een voor een om een stalen ring uit de kop, staart en twee vleugels te schieten. Een opgave die soms simpel bleek maar menigmaal vele ronden duurden.

Uiteindelijk was er na zo’n 2 ½ uur een uitslag. De al eerder genoemde Henny van Schooten begeleidt door Huub Aanhane zorgden er voor dat het verschillende eremetaal werd verdeeld. Uiteraard ook dit jaar was er weer een schutterskoningin en koning te weten Lia van Nobelen en Erik Duivenvoorde. Foto's in de fotogalerij PR.

De uitslag was als volgt:
Dames:
1e Lia van Nobelen 95 punten
2e Chantal Ruigrok 79 punten
3e Judith van der Linden 59 punten

Heren:
1e Erik Duivenvoorde 110 punten
2e Ivo van Nouland 106 punten
3e Rob Kromhout 97 punten


Klootgooien Munnekeweij:

Het oud Noordtukkerhouts klootgooien kon ook weer lekker buiten gehouden worden en wel op het zonnige dakterras van de Munnekeweij. Dit jaar werd er ook weer gestreden om de 'Jan Nederstigt Bokaal', vernoemd naar de Oranjeman die ons helaas veel te vroeg is ontvallen. Foto's BON in de fotogalerij.

Schatgraven:
Bij het schatgraven aan de Schippersvaartweg zochten vele kinderen fanatiek naar de verstopte schatten, ze konden lekker in het zwarte zand graven en later volgt dan wel weer de douche thuis. Foto's BON in de fotogalerij.
Foto's zonder logo Bert van Nobelen.