Datum: 28-01-2023 - 15:22
Aanbiedingen met (weekend)voordeel 
op de BON-actiepagina, klik hier.

 

25
jul
'16

Mogelijk 2e behandeling waterstofperoxide Oosterduinse Meer.

Het aantal blauwalgen in het Oosterduinse Meer was na een proef met sterk verdunde waterstofperoxide spectaculair afgenomen. Voor de proef kwam blauwalg in hoge dichtheden voor en na de proef bleek dit met bijna 99% te zijn afgenomen. Resultaat daarvan was dat de provincie...

het negatieve zwemadvies kon intrekken. De verwachting was toen dat het effect van de behandeling vijf tot zes weken zou aanhouden. Hoogheemraadschao van Rijnland is de waterkwaliteit in de tussentijd nauwlettend in de gaten blijven houden.

Afgelopen weekend bleek na een test dat de blauwalg na iets meer dan vijf weken na de proef weer is waargenomen. Helaas moest men er dit weekend weer een waarschuwing doen uitgaan.

Bij navraag liet Rijnland aan de redactie weten, dat men in overleg is met het bedrijf wat de waterstofperoxide in het meer heeft toegepast. Zij onderzoeken op dit moment wat de resultaten zijn na deze proef. Zoals men al eerder aangaf na de eerste proef dat er waarschijnlijk op korte termijn een tweede behandeling komt en wellicht in een iets hogere dosering, aldus Rijnland.

De proef maakt deel uit van een vierjarig onderzoek. Een belangrijk aspect in het onderzoek is om het effect van de behandeling langer te laten aanhouden. Meer informatie: www.rijnland.net/oosterduinsemeer. In de Klinkenbergerplas in Oegstgeest heeft onlangs eenzelfde behandeling plaatsgevonden.

Samenwerking en afstemming
De proef in is een samenwerking tussen Rijnland en Universiteit van Amsterdam, Arcadis, Kemira, Waternet, STOWA, gemeenten Noordwijkerhout en Oegstgeest en de provincie Zuid-Holland. Financiering komt van Stichting Toegepaste Wetenschap. De aanpak is afgestemd met Omgevingsdienst Midden-Holland, die in de plas de zwemwatertaak uitvoert voor provincie Zuid-Holland.

Waterstofperoxide alleen schadelijk voor blauwalg
De concentratie waterstofperoxide die aan de plas is toegevoegd, is zo laag dat er geen risico bestaat voor de gezondheid van mens, dier en plant. Alleen blauwalgen zijn er gevoelig voor en sterven af. Waterstofperoxide breekt binnen ongeveer één tot twee dagen volledig af tot water en zuurstof. Dus ook in het milieu blijft niets van de stof over.

Veilig zwemmen
Blauwalgen zorgen jaarlijks voor veel overlast voor zwemmers en recreanten. Bij grote hoeveelheden en de juiste omstandigheden (zoals hoge temperaturen en weinig stroming in het water) kunnen ze stinkende drijflagen vormen en giftige stoffen produceren.

Zwemmers en watersporters kunnen ziek worden wanneer ze met zo’n drijflaag in aanraking komen. Ook honden zijn er gevoelig voor. Op www.zwemwater.nl staan de meest actuele gegevens over de waterkwaliteit en is te zien waar met een gerust hart een duik genomen kan worden. Meer informatie over blauwalg: www.rijnland.net/blauwalg.

 

Foto BON