Datum: 30-03-2020 - 09:31
  
Update: 29-3-2020.

Hoe ist? Ja bèst! 'Bofkonten'.

Dorpsgenoot 'Ruud' schrijft met regelmaat een column op BON met 'Een blik met een knipoog op het dagelijkse leven in Noordwijkerhout'. De al eerder verschenen columns kunt u teruglezen aan de linkerkant van het scherm bij uitgelicht. Vandaag weer een nieuwe: Hoe ist? Ja bèst!....

Hoe ist? Ja bèst! Een blik met een knipoog op het dagelijkse leven in Noordwijkerhout!

Hoe ist? Ja bèst!  'Bofkonten'.
Het is alweer 10 jaar geleden dat we beiden verliefd werden op het huis waar we nu wonen. Achteraf hebben we ons pas gerealiseerd dat we Noordwijkerhout er als cadeautje bij hebben gekregen.

We hadden er wel eens van gehoord, maar een echt beeld hadden we er niet bij, tot de eerste zomer. Ondergedompeld in de vele activiteiten en kennismakend met vrolijk, feestende dorpsgenoten, deed bij ons het vertrouwde Brabantse gevoel terugkeren.

Noordwijkerhout is ons thuis. Iedere keer als we naar huis rijden en zicht krijgen op het witte Kerkje, kijken we elkaar tevreden aan. De duinen afgetekend tegen een blauwe lucht, de gekleurde bollenvelden en het wuivende groen zorgen voor een hartelijk welkom. Niet alleen voor bewoners, maar ook voor de vele toeristen.     

Als je in ons dorp geen bijnaam hebt of als je er niet geboren bent, dan ben je eigenlijk niet een echte Noordwijkerhouter. Onze geboorteplaats konden we niet wijzigen, maar een bijnaam hebben we ons zelf maar gegeven om dat ultieme Noordwijkerhoutse gevoel in ons hart te sluiten.

Als Noordwijkerhouters klagen, is dat omdat ze het beste willen. Het mooiste Dorpsplein, een bruisend centrum zonder leegstand, de gezelligste evenementen, het beste openbaar bestuur, gewaarborgde veiligheid en het mooiste groen.

Goed beschouwd hebben we dat allemaal ook en kan het soms beter, maar echt slecht hebben we het natuurlijk niet. Het is namelijk best knap om als kleine, zelfstandige gemeente met een beperkt budget dit allemaal te kunnen handhaven.

Binnenkort gaat een extern bureau onderzoek doen of een intensievere samenwerking met de gemeente Noordwijk op termijn mogelijk is. Ik snap dat er op bepaalde onderwerpen schaalgrootte te behalen valt, maar ik vraag me toch af hoe zo’n samenwerking er uit moet komen te zien.

Ambtelijke integratie ligt voor de hand, maar ik voel er niet veel voor om voor een paspoort naar het gemeentehuis in Noordwijk te gaan. Ik moet voor bankzaken al naar Hillegom. Een kapvergunning aanvragen in Noordwijk lijkt me overigens geen slecht plan.

Wat er ook gaat gebeuren, ik hoop dat Noordwijkerhout nooit volledig haar zelfstandigheid zal opgeven en haar identiteit te allen tijde zal behouden. Het zijn juist die identiteit en uitstraling die ons dorp zo uniek maken.

En als een volledige samensmelting met Noordwijk wel staat te gebeuren? Dan organiseren we gewoon een referendum voor een snelle NWH-Exit.

Hoe is het? Ja bést! Onze bijnaam is trouwens 'Bofkonten'.

RUUD