Datum: 04-04-2020 - 11:48
  
Update: 30-3-2020.

Hoe ist? Ja bèst! 'Gastvrij Noordwijkerhout'.

Dorpsgenoot 'Ruud' schrijft met regelmaat een column op BON met 'Een blik met een knipoog op het dagelijkse leven in Noordwijkerhout'. De al eerder verschenen columns kunt u teruglezen aan de linkerkant van het scherm bij uitgelicht. Vandaag weer een nieuwe: Hoe ist? Ja bèst!....

Hoe ist? Ja bèst! Een blik met een knipoog op het dagelijkse leven in Noordwijkerhout!

Hoe ist? Ja bèst!  'Gastvrij Noordwijkerhout'.

‘Welkom in de De Heerlijkheid Ruinen’ dat stond er op het laatste bord toen we dit Drentse dorpje binnenreden.

‘Hoezo welkom?’ schoot er door m’n hoofd. De laatste 2 kilometer heb ik niets anders gezien dan ontsierende spandoeken over de weg en in iedere tuin en soms op daken klungelige, zelfgemaakte borden. De teksten daarop laten zich raden, maar het komt er op neer dat vluchtelingen niet welkom zijn.

Nu waren wij zelf even de westerse drukte ontvlucht, dus echt welkom voelden we ons helaas niet. De lokale Heerlijkheid is kennelijk vergeten wat gastvrij betekent. Ik vermoed zelfs dat deze piep kleine gemeenschap zich zelf heeft uitgeroepen tot één die totaal gast vrij wenst te zijn.

Het beste bord dat ik daar heb gezien? Toen we het gehucht weer uitreden en het bord “Tot Ziens” in grote vaart voorbij reden.

Hoe anders is de entree tot ons dorp. Vrolijke vlaggen wapperen je tegemoet, ontluikende bloemen op de rotondes en de top van de Witte Kerk wijst je de richting naar het gastvrije centrum. De terrassen nodigen uit en de mensen maken graag een praatje.

De afgelopen weken hebben vele cameraploegen, radio verslaggevers en schrijvende pers zich kunnen wentelen in onze gastvrijheid. Natuurlijk waren ze er vooral om onze lokale voetbalhelden te volgen, maar toch ook om sfeer impressies te maken van ons Hart van de Bollenstreek.

De Noordwijkerhoutse supporters die meegereisd waren naar de Domstad, hebben vele harten veroverd en veel complimenten mogen ontvangen voor het sportieve en gezellige gedrag. Kennelijk is wat voor ons gewoon is, voor anderen nog ongewoon.

Natuurlijk hebben ook wij discussie gevoerd en gaan we misschien ook nog voeren over het huisvesten van vluchtelingen. Het verschil met de Hunnebedden is dat wij een open discussie kunnen voeren en tot genoegzame oplossingen kunnen komen, waarbij onze gastvrijheid niet in het geding komt.

Bij ons geen spandoeken en schreeuwerige borden op onze toegangswegen. Wel in het stadion van de tegenstanders, maar dan met aanmoedigende teksten voor onze VVSB-helden. Hoe mooi was dat!

Vannacht heb ik gedroomd dat onze jongens voor de beker speelden tegen de FC Heerlijkheid Ruinen. Geen van die gasten heeft ook maar één keer vrij gestaan, noch een bal fatsoenlijk geraakt. De uitslag? 10-0 voor ons natuurlijk!

Hoe is het? Ja bést, want Noordwijkerhout is heel gastvrij!

RUUD