Datum: 28-05-2023 - 05:49
13
jan
'16

Leerlingen Leeuwenhorst gaan op expeditie door hun eigen denkbeelden.

Van 25 t/m 28 januari bezoekt 'Expeditie VRIEND&VIJAND' het Teylingen College in Noordwijkerhout. Leerlingen van deze school zullen op expeditie gaan in de vijf ‘confrontatiecontainers’ die bij hen op het schoolplein worden geplaatst. In deze containers worden zij op een interactieve...

manier uitgedaagd rondom thema’s als vooroordelen, pesten en uitsluiting.

'Expeditie VRIEND&VIJAND' is een initiatief van Critical Mass waarvoor zij vijf zeecontainers hebben omgebouwd tot uitdagende ontmoetingsplekken. De volledig ingerichte ‘confrontatiecontainers’ komen naast de school te staan.

„Raken en geraakt worden”, zegt Anouck Wolf, projectleider Vriend & Vijand. „Het spel vormt de basis voor het gesprek. Na het spel wordt met de leerlingen besproken hoe ze zich voelen, of het herkenbaar is, wat ze anders zouden willen en wat ze daar voor nodig hebben. We confronteren leerlingen met pest- en conflictsituaties op school en geven inzicht in de verschillende manieren om deze op te lossen.”

Piet Broeders, teamleider op het Teylingen College: Wij stellen ons als opdracht de leerling een plek te geven waar hij/zij zich thuis en veilig voelt. Het leren omgaan met regels, normen en waarden is een belangrijk aspect van de sociaal-culturele vorming van onze leerlingen.

“Ze hoeven niet de definitie van discriminatie, pesten of buitensluiten uit het hoofd te leren om die vervolgens bij een proefwerk te reproduceren. Nee, ze voelen dat onderscheid in de containers aan. En dat werkt.”

Zie voor meer informatie: www.vriendenvijand.nl.