Datum: 08-08-2020 - 02:37
20
dec
'15

De Afghaanse keuken bij Couscous & Appelmoes (foto's)

‘Niet bang zijn, niet bang zijn!’ Chef Fariha kijkt ons lachend aan als we wat angstig kijken hoe een enorme pan rijst op vier pitten staat, met een tafelkleed onder de deksel, dat bijna in de fik vliegt. Nee, laat Fariha maar schuiven. Deze lieve dame is voor deze keer onze....

chef en neemt ons mee in de magie van de Afghaanse keuken. Abbadah helpt ons en zij is eveneens een ervaren kokkin die het klappen van de zweep kent.

In de X-out bereiden  we een menu van bonensoep, heerlijke zoete Afghaanse rijst met daarin rozijnen, wortelen en de jus van rundvlees. Bij de rijst maken we spinazie, zacht gegaard rund, gehakt in saus en salade. Als dessert wordt een pudding van melk, suiker en maïzena getoverd die wordt opgemaakt met amandelen en fruit.

Tegen een uur of vier is het meeste klaar en brengen we alles naar de Maasgaarde, waar de spiksplinternieuwe Couscous & Appelmoes vlaggen vrolijk wapperen in de wind. Vanaf nu kan iedereen daaraan zien waar we ‘oppoppen’.  De Maasgaarde is voor deze editie in een duizend-en-een-nachtsfeer omgetoverd en dat past natuurlijk geweldig bij ons Afghaanse thema. 

Corien Warmerdam heeft haar vuurdoop als nieuwe vaste kracht en hulp voor één keer is de uit Montenegro afkomstige Sabahaita. Wat fijn dat zij er ook zijn.

Onze gasten worden naast een heerlijk maaltijd getrakteerd op een stukje Afghaanse cultuur: Fariha haar dochter verschijnt met een vriendin in traditionele kleding en dat levert een hoop oh’s en ah’s op want wat zijn de dames fantastisch uitgedost! 

Nieuwe ontmoetingen, mooie gesprekken en heerlijk eten.  Weer een super geslaagde avond! Onze dank gaat natuurlijk uit naar Betty Heemskerk en Ria Koomen van de Maasgaarde. Alles kon en niets was te gek! Geweldig.

En dan weer over tot de orde van de dag.  Onze chef, onze eigen Fatna en ook andere Couscous & Appelmoes bekenden staan weer klaar om als tolk op te treden voor de vluchtelingen die in Noordwijkerhout worden opgevangen.

Een mooie, maar zware taak want al die verdrietige verhalen. Daar krijgen die geruststellende woorden van Fariha, waarmee dit stukje begint, toch wel een heel andere betekenis…

De meiden van Couscous & Appelmoes wensen iedereen  warme, lichte maar vooral veilige feestdagen toe. Tot in het nieuwe jaar!

Voor wie ons nog niet kent: het concept van Couscous & Appelmoes is dat iedereen mee kan doen. Je kunt je aanmelden als chef, kok, gastvrouw/ gastheer of als gast. Het team bepaalt met elkaar het driegangen menu en met vereende krachten zetten zij dit in elkaar.

De gasten worden verrast qua maaltijd en horen op de ochtend van hun bezoek pas waar ze ’s avonds zullen gaan eten. De locatie is een bijzondere, leuke of verrassende plek in onze gemeente en wordt omgetoverd tot een restaurant.

 

De kosten voor een driegangen menu met een drankje bedragen 15 euro. Chef, koks en bediening eten gratis mee en schuiven aan bij de gasten. In totaal kan de crew van 10 man ongeveer 30 gasten ontvangen.

Wil je, in welke vorm dan ook, een keer bij ons aansluiten, of weet je een geweldige locatie waar wij mogen ‘oppoppen’, bezoek ons dan op Facebook onder Couscous&appelmoes of lees mee op couscousenappelmoes.blogspot.nl.

Foto's PR.