Datum: 02-10-2023 - 10:23
17
dec
'15

Noordwijkerhout en Noordwijk bieden tijdelijke crisisnoodopvang aan 176 vluchtelingen in NH-congrescentrum Leeuwenhorst.

De gemeenten Noordwijkerhout en Noordwijk vangen van vrijdag 18 december tot dinsdagmiddag 22 december 176 vluchtelingen op, afkomstig uit Syrië, Irak en Afghanistan. De opvang vindt plaats in congrescentrum NH Leeuwenhorst in Noordwijkerhout. Daarmee geven...

de gemeenten gehoor aan een verzoek voor crisisnoodopvang van het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA).

Maatschappelijke verantwoordelijkheid

Door het grote aantal mensen dat momenteel Nederland binnenkomt, is er landelijk extra capaciteit voor crisisnoodopvang nodig. Het Centraal Orgaan opvang asielzoekers heeft een verzoek gedaan aan de gemeenten Noordwijkerhout en Noordwijk om dit te organiseren.

Net als andere gemeenten in de omgeving hebben zij daaraan gehoor gegeven. Beide gemeenten zien het als hun maatschappelijke verantwoordelijkheid om gehoor te geven aan het verzoek van het COA en werken samen om de opvang in goede banen te leiden.

De vluchtelingen worden tijdelijk in Noordwijkerhout ondergebracht, omdat voor hen niet per direct plaats is in de reguliere asielzoekerscentra. Wanneer er geen crisisopvang wordt geregeld, komen ze op straat te staan. Met het inrichten van de crisisnoodopvang nemen de gemeenten hun maatschappelijke verantwoordelijkheid.

Locatie
De gemeenten hebben gekozen voor congrescentrum NH Leeuwenhorst in Noordwijkerhout, aangezien daar op een efficiënte manier vluchtelingen kunnen worden opgevangen; alle faciliteiten zijn al aanwezig, wat in een sporthal niet het geval is.

De gemeenten krijgen een vergoeding per persoon per dag van het Rijk. Hiervan kunnen zij de opvang en verzorging betalen. De beveiligingskosten komen voor rekening van beide gemeenten.

De vluchtelingen worden opgevangen in een afgeschermde vleugel van het congrescentrum met een eigen ingang. Zij krijgen een kamer die sober is ingericht. Zij kunnen gebruikmaken van een ontspanningsruimte en een eetzaal, waar zij eenvoudige maaltijden krijgen geserveerd.

De gemeenten zien deze opvanglocatie als de beste oplossing voor de opvang van vluchtelingen, doordat zij hen een plek kunnen bieden waar zij rust kunnen vinden.

De opvang is niet toegankelijk voor pers en publiek. Voor de beveiliging van het complex werken de gemeenten nauw samen met de politie en beveiligingsdiensten.

Hulp
Voor de noodopvang is op dit moment geen hulp nodig. Mocht dat wel nodig zijn, dan maakt de gemeente dat bekend via de website of de Facebookpagina van de gemeente Noordwijkerhout. Wel kunnen mensen zich nog aanmelden voor hulp op de langere termijn.

Dit betreft dan met name hulp aan statushouders, dus aan de mensen die hier mogen blijven. De coördinatie hiervan verloopt via VluchtelingenWerk (www.vluchtelingenwerk.nl).  

Informatie
Wij verwijzen u voor nadere informatie naar de website van de gemeente Noordwijkerhout, www.noordwijkerhout.nl. Daar vindt u een rubriek veelgestelde vragen en telefoonnummers die u kunt bellen voor vragen. U kunt ook mailen naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Foto BON