Datum: 28-05-2023 - 05:23
11
dec
'15

En er was licht.....?

Drie kunstenaars Natacha Hulsebosch, Leontine van der Klugt en Erna Schenk-Dekker wilden graag een keer samenwerken. Als kunstenaar zet je bepaalde thema's/gevoel in het licht. Door zelf in het licht te gaan staan laat je anderen ook in het licht staan. Zonder licht is er geen kleur...

geen vorm, geen contrast. Die contrasten zijn wij allemaal, in wie je bent, in idee, in geloof, in wat je maar bedenkt, dat maakt het leven met elkaar zo interessant. Het lied met refrein, het boek met het plot,  de krant met de headline, de kunstenaar met zijn kunst bijv. Mondriaan die op ieder vlak wist te boeien met contrast.

Lichtjesavond op vrijdag 18 december is één zo’n contrastrijke avond van de vele donkere dagen rond kerst. Lichtjesavond is ook een rustpunt waarbij iedereen gezellig in het centrum loopt, wat laatste boodschapjes haalt en geniet van de vuurkorfjes, de snert en de glühwein. Een beetje stilstaan bij de warmte van het licht en het samenzijn.

Het plan is enthousiast door dominee Egbert van der Weide ontvangen, de gemeente Noordwijkerhout heeft haar goedkeuring verleend en het geheel wordt ondersteund door de NOV. Het licht zal om 19:00 uur aangezet worden door de burgemeester Goedhart en Patriez Hulsebosch van het NOV, zij bracht lichtjesavond naar Nwhout (Klik hier voor het programma van Lichtjesavond)

Het kunstproject op lichtjesavond bestaat uit de volgende onderdelen:
1. Kerktoren sterren/versieringen in de vorm van een kerstboom door Leontine. De sterren worden aan de toren van de kerk door de galmgaten vastgemaakt.

2. Lichtprojectie op de kerk door Natacha
Beamer projectie op de kerk, een filmpje waarbij het verhaal een stroom van mensen laat zien van in stopmotion-achtige vorm. De kerk zal rondom ook in groen worden uitgelicht met sterren er op geprojecteerd.

3. Kerststal op doek door Erna
De Kerststal van 2.5 x 3 meter, zal op de avond worden ingekleurd  door Noordwijkerhouters. De stal staat langer dan de avond zelf, zodat de Noordwijkerhout de expositieruimte word van het gezamenlijke werk door Noordwijkerhouters (participatiekunst).

4. Sterlamp, ongeveer 2 meter hoog door Natacha, Leontine en Erna
De grote lamp als vallende ster, een wensgedachte.

Natacha Hulsebosch
Natacha Hulsebosch is een creatief ontwerper. Er zijn geen grenzen aan wat en hoe zij vormgeeft. Schilderkunst, theaterdecors, digitale vormgeving, productverpakkingen, logo's en fotografie zijn slechts enkele vormen waarin zij haar creativeit heeft laten zien. Haar grootste succes is het beeld van Beatrix, dat in Paleis het Loo en Paleis Soestdijk heeft gehangen en door Jan des Bouvrie is gekocht. Momenteel hangt haar werk in galleries en exposeert zij in Malmo. www.natachahulsebosch.nl

Natacha over het kunstproject;
Toen ik deze zomer Leontine aansprak om eens een project met haar te doen, zei ze meteen enthousiast: ik wil de kerktoren versieren. Leontine is altijd van de humor en creativiteit . En dat sloot meteen aan bij mijn idee om bij wijze van spreken de kerk eens roze te maken of een keer een projectie op de kerk te doen. We hebben onze ideeën uitgewerkt en wilde ook graag een participatiedeel in ons kunstproject. Voor dat deel is Erna erbij gekomen.Erna werkt ruimtelijk en op doek, die ideale combinatie voor de moderne kerststal.

Ons kunstproject - En er was licht.... - sluit naadloos aan op Lichtjesavond. De ideale avond, omdat er dan allerlei activiteiten in het dorp zijn met lichtjes, kaarsjes en vuurkorfjes, glühwein en erwtensoep. De kerk is zo extra het middelpunt geworden van samenkomen van allerlei unieke samenwerkingen. Je hebt als kunstenaar de verantwoordelijkheid om je boodschap de wereld in te brengen, ik doe dat in de vorm van een animatie, de projectie op de kerk.

De stroom van mensen is tijdloos, er is altijd wel ergens in de geschiedenis een stroom van mensen die de grenzen van je bestaan, je identiteit, je land, je veiligheid, je huis, raken. Ben je welkom, heb je een naam nodig? De geboorte van een mens, of een ster, is een symbool van nieuw leven, van rust en hoop op vredige toekomst. De dagen voor en tijdens Kerst is iedereen welkom en zijn (menings)verschillen tot op laag pitje gekomen. Dan is er rust en een plek van licht.


Leontine van der Klugt
Leontine van der Klugt werd tijdens de opleiding ‘Bloemschikken en –Binden’ op de R.M.T.S in Aalsmeer gefascineerd door alles wat met kleur en expressie te maken heeft. Na vele jaren in de bloemsierkunst te hebben gewerkt, ging uiteindelijk haar passie toch naar het schilderen. Hierbij hebben grote doeken, kleur en het paletmes de voorkeur. Leontine exposeert met regelmaat en is aangesloten bij Kunstenaarscollectief KuCo in Katwijk en Bollenstreek in Beeld (BIB). www.lvdklugt.nl

Leontine over het kunstproject;
Tijdens een gesprek met Natacha afgelopen zomer vertelde ik haar dat het me zo leuk leek om een keer iets met de toren van de Witte Kerk te doen, in de weken rondom Kerst. Iets waar het hele dorp, of liever, de hele Bollenstreek voor uit zou lopen. Natacha was direct enthousiast; ‘Wij spreken elkaar nog dit najaar.’  En zo geschiedde. Inmiddels was mijn idee in m’n hoofd al uitgegroeid tot een realiseerbaar plan: Ik wilde van de toren een kerstboom maken. Met touwen van boven naar beneden als scheerlijnen en groene verlichting suggereer je al snel het idee van een kerstboom.

Na verschillende opties kozen we uiteindelijk voor de ster als versiering. Met een link naar het licht dat de herders de weg wees naar de stal. Inmiddels ben ik 500 stokken, vele rollen wikkeldraad en huishoudfolie verder en zal er vanaf Lichtjesavond een heuse ‘Kerstboom’ in het centrum staan. Het icoon van het dorp en de trots van elke Noordwijkerhouter zal voor de donkerste weken van het jaar meer dan ooit een baken van licht zijn. Samen zijn we een goed team en versterken wij elkaar.


Erna Schenk-Dekker
Erna Schenk-Dekker is vrij kunstenaar en werkt in haar atelier in Noordwijk-Binnen (binnenkort Kloosterplein). Erna heeft een lerarenopleiding gedaan, is creatief en altijd op zoek naar oplossingen en diverse materialen. Haar schilder genres zijn; landschap, stilleven en portret, haar ruimtelijk werk; beeldhouwen, boetseren en knippen. Erna maakt ook werk in opdracht. Adres atelier: Kloosterplein Noordwijk-Binnen

Erna over het kunstproject;
Nu ga ik aan de lichtjesavond van de NOV mee doen op 18 december aanstaande. Daar heb ik mijn vaardigheden als schilder zeker voor nodig. Ik wil een drager (doek) gebruiken wat gesponsord wordt door Theunissen, de (zeef)drukker van het industrieterrein.

Op lichtjes avond wil ik het kerstverhaal verbeelden, dat zich afspeelde in de stal waar Jozef en Maria hun pasgeboren kindje koesteren en kraamvisite ontvangen. Graag zou ik van het publiek vragen ook een aandeel te leveren en mee schilderen aan dit tafereel.

De voorstelling wordt geschilderd met verf van de firma Bader. Zij hebben daar een verflaboratorium, waar ze de kleuren kunnen mengen naar keuze. Het idee is om een actuele kleurplaat te maken. Natuurlijk sta ik ook open voor ideeën van de toeschouwer, en kan ik dat als kunstenaar overwegen om te gebruiken. Of om diegene dat zelf te laten schilderen.

Het belangrijkste aan dit kunstproject is het proces, niet het resultaat. Als wij een gezellige lichtjesavond hebben, waarbij de Witte kerk groen oplicht met twinkelende sterren. En op de muren wordt een leuke animatiefilm geprojecteerd, dan is het toch geslaagd? Het enige wat dan nog ontbreekt is een heldere ster die ons de weg wijst naar deze bijzondere gebeurtenis……


Sponsors/medewerking project:

De Witte kerk: De Witte kerk
Noordwijkerhoutse Ondernemersvereniging
financiële bijdrage
Timmers Verpakkingen: folie voor om de sterren
Th.M. Bader verf, glas,
behang en schilderwerk:
verf voor de kerststal
Greenhouse: amaryllisstokken en workshopruimte
Nightforce: lichten, groene folies en beamers en mankracht.
Theunissen: het doek voor de kerststal
Omroep Bollenstreek: leent ons het bannerframe
Floor Vink: medewerking
Noordermeer: de stof rondom de ster
Karwei: het geraamte voor de ster

Foto BON: