Datum: 05-07-2022 - 03:02
04
dec
'15

Project 'Bloemrijke bermen in de Bollenstreek' in Noordwijkerhout van start gegaan. (foto's)

Zes wethouders van de Duin- en Bollenstreekgemeenten waaronder wethouder Knapp, hebben op vrijdag 4 december bollen aangeplant in Noordwijkerhout. Hiermee markeren zij de start van het project ‘Bloemrijke bermen’. Het project Bloemrijke bermen vloeit voort uit...

het Groenprogramma en wordt gefinancierd door de Provincie Zuid-Holland, het regionaal groenprogramma Holland Rijnland en door de gemeenten.

Dit najaar worden in Hillegom, Noordwijk en Noordwijkerhout 60 kilometer bloembollen aangeplant om daarmee de bermen langs doorgaande wegen op te fleuren. Bloembollen in de openbare ruimte worden steeds vanzelfsprekender, zéker in de Bollenstreek.

Naast de verwilderingsbollen worden de bermen in sommige gevallen ook ingezaaid met een kruidenmengsel, waardoor er de hele zomer bloemen aanwezig zullen zijn. De inrichting zorgt voor een fleurig gezicht, maar ook de biodiversiteit krijgt een impuls. De bermen worden aantrekkelijk voor bijen en andere insecten. Daarnaast worden in Noordwijk en Noordwijkerhout ook bijenhotels geplaatst.

In Lisse is al eerder een project bloemrijke bermen uitgevoerd, Teylingen en Katwijk volgen in 2016 of later. In eerste instantie worden voornamelijk de lokale wegen aangepakt. Op termijn is het de wens om ook in gezamenlijkheid de provinciale wegen aan te kleden.

Dit project getuigt van een goede samenwerking in de regio om het gebied mooier en daarmee (nog) aantrekkelijker voor bewoners en recreanten te maken.

De bloembollen komen van Jac. Uittenbogaard & Zonen BV uit Noordwijkerhout en zullen geplant gaan worden door de firma A. Geerlings Loonbedrijf & Machineverhuur uit Noordwijkerhout.

Foto's BON