Datum: 24-09-2021 - 10:44
02
dec
'15

Prijsverlaging drinkwater met name in de Bollenstreek ten prooi aan lokale belasting.

Dunea verlaagt per 1 januari de prijs per duizend liter en houdt het vastrecht voor de kleinste aansluiting gelijk. Of dat een positief effect heeft op de waterrekening, verschilt sterk per gemeente. Inclusief de invloed van precariobelasting wordt de waterrekening tussen de...

2% goedkoper en 32% duurder.

De 18 aandeelhoudende gemeenten stelden de tarieven van Dunea onlangs vast. Duizend liter drinkwater wordt twee cent goedkoper en kost volgend jaar slecht € 1,10 (inclusief BTW) - terug op het prijsniveau van 20 jaar geleden. Het vastrecht voor de kleinste aansluiting blijft gelijk op € 64,85 per jaar, inclusief BTW.

Dunea heeft echter geen grip op Belasting op Leidingwater en gemeentelijke precario. Die beslaan gemiddeld een kwart van de waterrekening. Precario spant dit jaar de kroon. Voor het eerst gaan alle gemeenten in het voorzieningsgebied precariobelasting heffen. Dit is uniek in Nederland. Dunea verwacht in totaal € 12,6 miljoen euro precariobelasting te moeten betalen omdat er waterleidingen in gemeentegrond liggen.

De vastrechttoeslag voor precario die klanten volgend jaar moeten betalen, verschilt inclusief 6% BTW tussen de vijf en de zeventig euro per jaar. Dunea wil, net als andere nutsbedrijven, dat de minister paal en perk aan stelt aan precario.

Directeur Wim Drossaert: "Wij kunnen als non-profit bedrijf niet anders dan deze kosten doorberekenen aan onze klanten. En er is voor de gemeenten geen limiet; OZB wordt vergeleken, precario niet. Het kan niet de bedoeling zijn om via de waterrekening zoveel verborgen belasting te betalen. Deze trend moet stoppen. Wij wachten met spanning af wat minister Plasterk gaat doen met dit langlopende dossier."

Opvallende stijgers in precariotarieven zijn de gemeenten Voorschoten, Teylingen, Noordwijkerhout en Katwijk. Maar ook nieuwkomers als Hillegom, Lisse en Noordwijk komen met hun tarief gelijk in de kopgroep terecht. Alleen in Zuidplas, Pijnacker-Nootdorp en Den Haag daalt de vastrechttoeslag precario licht.

Bron tekst: Dunea drinkwaterbedrijf

Kosten precario per huishouden 2016:
Noordwijkerhout: € 65,10
Noordwijk: € 58,-
Lisse: € 53,20
Teylingen: € 52,70
Hillegom: € 51,80
Katwijk: € 28,40
(Teylingen geeft € 14,30 en Noordwijkerhout geeft € 15,- belasting terug als compensatie in 2016)

Dat de precariobijdrage in sommige gemeenten flink stijgt en bij andere gemeenten met ingang van 2016 wordt ingevoerd, is het gevolg van het feit dat de Duin- en Bollenstreekgemeenten hebben afgesproken allemaal hetzelfde tarief te gaan heffen, namelijk 4,56 euro per strekkende meter.

Omdat die kosten worden omgeslagen per aansluiting, verschillen de tarieven per plaats. Noordwijkerhout bijvoorbeeld heeft als gevolg van zijn afmetingen relatief veel leidingmeters en minder aansluitingen. In het dichtbevolkte Katwijk is dat net andersom.

Bron cijfers Leidsch Dagblad.