29
nov
'15

Ook Noordwijkerhout heeft nu een First Responding Team.

Brandweer Noordwijkerhout werd na de zomer benaderd door de leiding van Brandweer Hollands Midden om na te denken over een rol in de eerste hulp bij levensbedreigende situaties. Het verzoek kwam er namens de RAV (Regionaal  Ambulance Vervoerdienst) om iets te kunnen...

betekenen tijdens de periode dat de ambulance te lang aanrijdend is, want dat kan soms wel 15 minuten of meer bedragen. Deze vraag werd niet alleen bij korps Noordwijkerhout neergelegd, maar bij alle brandweerkorpsen van Hollands Midden. Reeds 13 kazernes zijn inmiddels hiervoor inzetbaar en hebben al 16 reanimaties met succes uitgevoerd.

Het aantal deelnemende kazernes wordt daarom uitgebreid naar 27. Zo’n groep gespecialiseerde brandweermensen wordt dan First Responding Team genoemd. Na een voorlichtingsavond over wat alle consequenties zijn als men zich aanmeldt, verklaarden 10 korpsleden zich bereid een speciaal hiervoor afgestemde extra opleiding te volgen.

Het maximum aantal First Responders bedraagt per uitrukpost in Hollands Midden 14 personen. Zij rukken met drie man/vrouw uit in speciale en goed herkenbare kleding en een aparte auto. Tot hun beschikking hebben zij hulpmiddelen voor het verrichten van levensreddende eerste hulp, waaronder een Automatische Externe Defibrillator. (AED)

Zaterdag 28 november werd besteed aan de scholing voor de nieuwe taak en vanaf zondag 29 november zal deze groep inzetbaar zijn als eerste hulpploeg ingeval de ambulance een te lange aanrijdtijd heeft.
Als de ambulance eenmaal ter plaatse is wordt direct alle levensreddende zorg aan hen overgedragen.

Dit systeem is er op gebaseerd om in Noordwijkerhout een snelle en verantwoorde respons te kunnen geven op een hulpvraag bij levensbedreigende situaties. In Ter Aar wordt dit systeem sinds een jaar als proef toegepast en is daar een groot succes.

Zowel opgeleide korpsleden als de burgers zijn erg tevreden over dit extra aanbod van levensreddende hulp en heeft deze nieuwe opzet meerdere levens gered. Een taak van de brandweer die volledig aansluit op de doelstelling: redden van mens en dier.

Foto's Cleem van Gool