15
nov
'15

St. Vrienden vd Witte Kerk overhandigen cheque en maken prijswinnaars bekend 'Kiek-je-kerk'.

Op 14 november de dag van de intocht van Sinterklaas, waren de deuren van de Witte Kerk ook open gezet voor de 3e 'Dag van de Witte Kerk'. Dit jaar stond deze dag in het teken van de fotowedstrijd ‘Kiek-je-kerk’. Alle 25 inzendingen voor deze fotowedstrijd waren, ondanks...

dat de Witte Kerk van binnen voor een opknapbeurt in de steigers staat, tentoongesteld. NoVaTo (Noordwijkerhout Van Toen) was op deze dag met een standje en een slide-show ook aanwezig. Het was gelukkig allemaal niet voor niks, de organisatie telde rond de 400 bezoekers en de meeste daarvan brachten hun stem uit voor de in hun ogen mooiste publieksfoto.

Omdat Sinterklaas weer in het land is (hij was ook nog even in de Witte Kerk, zie foto) was dat voor de St. Vrienden van de Witte Kerk een mooie gelegenheid om de Kerkgemeenschap een cadeautje te geven in de vorm van een cheque.

Aan het einde van de middag werd de cheque van € 2500,- door voorzitter Jos van de Burg overhandigd aan dominee van der Weide. Dit mooie bedrag zal weer gebruikt gaan worden voor het onderhoud van ons aller Witte Kerkje.

Daarna was het de beurt om de prijswinnaars bekend te maken van de fotowedstrijd 'Kiek-je-kerk'. De vakjury bestaande uit voorzitter Gidie Vogels (Blik Op Noordwijkerhout), Sjaak Weijers (fotograaf) en Ietje van Halem (bedenkster van de wedstrijd), maakten de drie prijswinnaars bekend.

De voorwaarden van de fotowedstrijd 'Kiek-je-kerk' waren duidelijk, de St. Vrienden vd Witte Kerk had iedereen opgeroepen om zijn of haar zicht op de kerk vast te leggen. Ziet u elke ochtend als u de gordijnen open doet de kerktoren? Kijkt u al uw hele leven uit op (een stukje van) de kerk? Maak daar een foto van! En beschrijf dan ook welk gevoel juist dit plaatje bij u oproept.

De vakjury kwam dan ook tot de volgende conclusie:
De eerste prijs: Ria en Hers Geerlings. (Klik hier voor de foto)
Juryrapport: een hele mooie foto zoals Ria en Hers hem iedere dag zien en zij hebben het beste gevoel bij de foto omschreven. Zij ontvingen als prijs een grote canvasfoto van de Witte Kerk, geschonken door Blik Op Noordwijkerhout.

Tekst eerste prijs
“Omdat wij beiden geboren en getogen Noordwijkerhouters zijn, heeft de Witte Kerk voor ons altijd bestaan, ook al zijn wij katholiek en behoren we bij de St. Jozefkerk. Na ons trouwen in 1978 zijn wij op ons huidige adres komen wonen aan de Havenstraat 23. Omdat Hers, mijn man, sinds zijn jeugd postduiven heeft en aan wedstrijden meedoet, moest er in onze tuin een duivenhok komen. Dit werd snel gerealiseerd en vanaf ons duivenhok hebben wij uitzicht op de Witte Kerk, zoals te zien is op de foto. De haan (windwijzer) is voor ons het belangrijkste, zodat wij de windrichting kunnen zien, wat voor onze sport weer belangrijk is. Mede met behulp van de windwijzer schatten wij de tijd in waarop onze duiven thuis kunnen komen. Alles draait om snelheid. Wij kunnen dus echt niet zonder (de haan van) de Witte Kerk!! Toen de haan wegens een opknapbeurt van de kerk was afgehaald hebben wij Jan Passchier gevraagd wanneer het haantje weer terug kwam. We misten hem, want we hebben hem nodig. Voor ons mag de Witte Kerk er altijd zijn en blijven!”

De tweede prijs: Willy van der Star. (Klik hier voor de foto)
Juryrapport: Een veel voorkomende fotozicht op de kerk, maar technisch goed en een bijzonder gevoel bij de foto. Willy ontving een cadeaubon van Boekhandel Wagenaar en een 3D-exemplaar van de Witte Kerk die geschonken werd door NoVaTo.

Tekst tweede prijs:
“Het was het weekend dat er mozaïeken rond de Witte Kerk stonden. Op zondagavond rond 19 uur was het dorp stil en verlaten, waarschijnlijk vanwege Studio Sport. Ik reed nog een rondje op mijn fiets en genoot van al dat moois, daarna fietste ik nog even door naar het kerkhof bij de St. Jozefkerk. Op een bepaald moment fietste ik over de Herenweg en keek het dorp in en zag de Witte Kerk in volle glorie staan. Het deed me zoveel dat het me op dat moment ontroerde om, zo op dat rustige tijdstip zomaar op een zondagavond, deze straat met dat verstilde beeld van de Witte Kerk te beleven. Als echte Noordwijkerhoutse was dit voor mij een moment van dankbaarheid om hier te mogen wonen.”

De derde prijs: Shirley Snippe (Klik hier voor de foto)
Juryrapport: meerdere mooie foto's kwamen wat foto betreft in aanmerking voor de derde prijs, maar de jury vond het gevoel bij de foto van Shirley het beste passen bij de derde prijs. Shirley was niet aanwezig, maar zij ontvangt een mooi kunstwerk (gemaakt door Natacha Hulsebosch) van de Witte Kerk van de St, Vrienden vd Witte Kerk.

Tekst derde prijs:

`Een uniek moment: de toren van de Witte Kerk staat te stralen onder het koningsdagzonnetje in de stralend blauwe lucht (of is het een koninklijk blauwe lucht?). Zo zie ik de toren vandaag, vanuit mijn slaapkamerraam. Maar op elke andere dag is het weer een verrassing hoe de toren zich presenteert. Soms bijna niet te zien, in de mist. Of tussen de schapenwolkjes. Of als een bliksemafleider in een onweerslucht, wat ik dan een beetje zielig vind voor die mooie toren. Een tijdje zonder haan erop, wat maar een kale boel was. En soms als een troostrijk baken in een donkere lucht, in de regen. Maar wat het mooist is, is natuurlijk de toren in een stralende lucht, zoals vandaag. Dat plaatje wil ik niemand onthouden, vandaar deze foto. En ik geniet nog even verder van het zonnetje op deze fijne Koningsdag. En van de toren natuurlijk!`

Voorzitter Jos van den Burg maakte na de bekendmaking van de vakjury de winnaar(s) Jos Denzen en Maurice Hoogeveen bekend van de foto die de meeste stemmen kreeg van het publiek en dat was de prachtige foto die in de avond met een drone gemaakt is van de Witte Kerk (klik hier voor de foto). De prijswinnaars mogen met de heer van Ronnen (dokter) mee voor een vlucht met een zweefvliegtuig in de bloeiende bloembollentijd van 2016.

Foto's BON (achter de bekendmaking foto's staan alle ingezonden foto's)