27
okt
'15

Halloween-agenda met griezelige activiteiten en enge feesten op 30 en 31 oktober.

Halloween is de feestdag op 31 oktober die vooral in Ierland, het Verenigd Koninkrijk, de Verenigde Staten en Canada gevierd wordt, maar de laatste jaren wint het ook flink aan populariteit in Nederland. Op zaterdag 31 oktober verkleden kinderen zich en bellen als het donker...

wordt aan bij huizen in de buurt die versierd zijn met pompoenen en lichtjes en roepen trick or treat, waarbij de keuze wordt gegeven tussen een plagerijtje uithalen of iets lekkers (meestal snoep) krijgen. De bewoners geven de kinderen dan snoepjes. En voor de oudere kinderen en volwassenen zijn er halloweenfeesten en voor Noordwijkerhout kunt u die hieronder in de Halloween-agenda vinden.

De naam "Halloween" is afgeleid van Hallow-e'en, oftewel All Hallows Eve (Allerheiligenavond), de avond voor Allerheiligen, 1 november. In de Keltische kalender begon het jaar op 1 november, dus 31 oktober was oudejaarsavond. De oogst was binnen, het zaaigoed voor het volgende jaar lag klaar en dus was er even tijd voor een vrije dag, het Keltische Nieuwjaar of Samhain (uitspraak Saun, het Ierse woord voor de maand november).

Samhain was ook nog om een andere reden zeer bijzonder. De Kelten geloofden namelijk dat op die dag de geesten van alle gestorvenen van het afgelopen jaar terugkwamen om te proberen een levend lichaam in bezit te nemen voor het komende jaar.

In de negende eeuw van de huidige tijdrekening stak een Europees christelijk gebruik de zee over en vermengde zich met het halloweenfeest. Op Allerzielen - 2 november - gingen in lompen gehulde christenen in de dorpen rond en bedelden om zielencake (brood met krenten).

 

Voor elk brood beloofden ze een gebed te zeggen voor de dode verwanten van de schenker, om op die manier zijn bevrijding uit de tijdelijke straffen van het vagevuur te versnellen en zodoende zijn opname in de hemel te bespoedigen. Het "Trick or Treat" spelletje vindt wellicht daar zijn oorsprong. Bron: Wikipedia.

We hebben een Halloween-agenda voor u samengesteld,
met Halloween-feestjes of activiteiten in Noordwijkerhout:


* 30-10-2015 - Halloween-schminken bij kinderopvang Smallsteps (klik hier)

* 30-10-2015 - Halloween-avond op Kinderboerderij De Dierenhoeve. (klik hier)

* 30-10-2015 - Halloween-party Babyfaaten 12 tot 16 jaar. (klik hier)

* 31-10-2015 - Halloween-party Kaninefaaten voor vanaf 18 jaar. (klik hier)

* 31-10-2015 - Halloween-party Café de Ruigenhoek. (klik hier)