Datum: 25-02-2020 - 01:32
21
okt
'15

Leerlingen Leeuwenhorst bezoeken Hirado Japan. (bezoek Highschool-Kendo-laatste dag) (foto's en filmpje)

In het kader van de stedenband Hirado-Noordwijkerhout  gaat op 9 oktober een delegatie van twaalf leerlingen en docenten naar Hirado Japan. Deze uitwisseling bevorderd de vriendschapsband tussen de inwoners van de gemeente Hirado en de gemeente Noordwijkerhout...

Bij de stedenband is het één van de doelstellingen om de bevolking er bij te betrekken, de stedenband een rol te laten spelen voor de bevolking. Deze doelstelling wordt bereikt worden door het organiseren van uitwisselingsbezoeken waarbij het kennis nemen van de maatschappelijke en culturele werkelijkheid van de beide gemeenten centraal staat.

Dit is nu de vierde uitwisseling tussen de scholen. De leerlingen verblijven in gastgezinnen. De leerlingen volgen een uitgebreid programma op de 3 scholen. Dit programma wordt gekenmerkt door samenwerking, educatie en de culturele uitwisseling.

In Japan wordt ook een nationale presentatie gegeven. De leerlingen hebben dit vormgegeven in een presentatie van Hollandse gebruiken, spelletjes en activiteiten. Op een ludieke wijze worden de verschillende “Hollandse” gebruiken toegelicht.

Klik hier voor nieuwsitem: De voorbereiding.

Klik hier voor nieuwsitem: Deel 1 - het vertrek en aankomst.

Klik hier voor nieuwsitem: Deel 2 - dag 2/3/4.

Klik hier voor nieuwsitem: Deel 3 - Bezoek Agricultural Highschool

Klik hier voor nieuwsitem: Deel 4 - Kalligrafie 'shodo'

Klik hier voor nieuwsitem: Deel 5 - karate en cupcakes.

Leeuwenhorst in Hirado. (Deel 6: bezoek Hirado Highschool)
Na Yukokan Highschool en de Agricultural Highschool zijn de leerlingen van Leeuwenhorst nu op bezoek op Hirado Highschool. De dag begon weer met een homeroom met natuurlijk tijd voor het uitwisselen van de ervaringen van het afgelopen weekend.

Sommigen waren naar Nagasaki geweest en het atoombommuseum bezocht, anderen waren naar Sasebo geweest voor het cultureel festival. Een enorm dansspektakel met grote dansgroepen, die met felle, snelle dansen strijden om de eerste plaats.

Daarna volgde de sportles. Die bestond uit een volleybaltraining en natuurlijk een partijtje. Tijdens de daaropvolgende kookles werd een traditionele Hirado maaltijd bereid, bestaande uit rijstballen met zoete toevoegingen en in visbouillon gekookte noedels met zeewier. Na bereiding werd deze lunch gezamenlijk gegeten.

Na de lunch was er computerles (postcards maken), waarna de lessen verzorging volgden. De oefening rolstoel rijden werd natuurlijk al snel een rolstoelrace. De dag werd zoals gebruikelijk afgesloten met clubactiviteiten. Bijzonder was de brassband. Kelvin, een van de Nederlandse leerlingen pakte zonder aarzelen een trombone en blies geroutineerd zijn partijtje mee.

Leeuwenhorst in Hirado. (Deel 7: demonstratie Kendo)
Vandaag is het dinsdag. De laatste dag dat de leerlingen van Leeuwenhorst de Highschools van Hirado bezoeken. Morgen zijn de eindpresentaties in het buurthuis Colas. De dag begon vandaag met een Kendo demonstratie. Een van de studenten van Hirado Highschool demonstreerde de belangrijkste technieken en slagen.

Natuurlijk mochten de Nederlandse leerlingen het zelf ook eens proberen. Voor alle helderheid: de zwaarden zijn van bamboe. Kalligrafie: de leerlingen konden zelf een symbool kiezen en oefenen in schrijven, tot dat het zo goed was, dat zij het op een mooi papier konden zetten. Schrijven is eigenlijk meer tekenen.

Muziekles. Tijdens de muziekles werd samen met een Japanse klas het lied Furusato ingestudeerd. Het eindresultaat, begeleid door onze eigen adjunct Sjef van Leeuwen en door de Japanse muziekleraar, mocht er zijn.

Leeuwenhorst in Hirado. (Deel 8: de eindpresentaties)
Vandaag is het woensdag de laatste dag in Hirado. Tijd voor de eindpresentaties. Het gloednieuwe buurthuis Colas Center is de plaats waar het allemaal gaat gebeuren. De hele ochtend zijn de Japanse en Nederlandse leerlingen samen aan het werk aan hun eindpresentaties.

Er is gekozen voor 6 thema's: hostfamilies& houses, schoollife & lessons, manners of food, sports & clubactivities, religion & nature and weekends & money. Na de lunch was de generale repetitie en om 17.00 uur was er dan eindelijk de presentatie voor de gastfamilies, de directies van de scholen en de delegatie van de Gemeente.

Vanavond (woensdag) wordt de laatste maaltijd genoten in de gastgezinnen en dan op tijd naar bed. Morgen (donderdag) om 05.00 uur op, om 05.45 uur afscheid in de hal van het gemeentehuis, en dan met de bus naar Fukuoka. Met KL 870 vertrekken we om 10.25 uur naar Amsterdam, waar we om 15.10 uur zullen arriveren.

Tot ziens op het durp!

28 Foto's PR, klik hier voor het filmpje.