Datum: 25-02-2020 - 01:24
17
okt
'15

Leerlingen Leeuwenhorst bezoeken Hirado Japan. (Deel 4: kalligrafie 'shodo')

In het kader van de stedenband Hirado-Noordwijkerhout  gaat op 9 oktober een delegatie van twaalf leerlingen en docenten naar Hirado Japan. Deze uitwisseling bevorderd de vriendschapsband tussen de inwoners van de gemeente Hirado en de gemeente Noordwijkerhout...

Bij de stedenband is het één van de doelstellingen om de bevolking er bij te betrekken, de stedenband een rol te laten spelen voor de bevolking. Deze doelstelling wordt bereikt worden door het organiseren van uitwisselingsbezoeken waarbij het kennis nemen van de maatschappelijke en culturele werkelijkheid van de beide gemeenten centraal staat.

Dit is nu de vierde uitwisseling tussen de scholen. De leerlingen verblijven in gastgezinnen. De leerlingen volgen een uitgebreid programma op de 3 scholen. Dit programma wordt gekenmerkt door samenwerking, educatie en de culturele uitwisseling.

In Japan wordt ook een nationale presentatie gegeven. De leerlingen hebben dit vormgegeven in een presentatie van Hollandse gebruiken, spelletjes en activiteiten. Op een ludieke wijze worden de verschillende “Hollandse” gebruiken toegelicht.

Klik hier voor nieuwsitem: De voorbereiding.

Klik hier voor nieuwsitem: Deel 1 het vertrek en aankomst.

Klik hier voor nieuwsitem: Deel 2 - dag 2/3/4.

Klik hier voor nieuwsitem: Deel 3 - Bezoek Agricultural Highschool

Leeuwenhorst in Hirado. (Deel 4: kalligrafie 'shodo')

Donderdag waren de leerlingen van Leeuwenhorst op bezoek bij de Yukokan Highschool in Hirado City. De eerste 2 uur volgden zij het bestaande schoolprogramma. In het Japans dus. Waarschijnlijk hebben zij daar niet veel van opgestoken, maar zo konden zij wel iets van een echte Japanse schooldag volgen.

Vervolgens stond kalligrafie (shodo) op het programma. Na wat oefenen konden zij hun naam schrijven in traditionele Japanse tekens. Na de lunch de muziekles. deze verliep in een gezellige chaos. We werden ontvangen met Tulpen uit Amsterdam en in twee uur werd een vierstemmig lied ingestudeerd.

De dag werd afgesloten met een traditionele Japanse theeceremonie. Een bijzondere ervaring. De ceremonie heeft historische karakteristieken en verloopt langs vastgelegde en zeer verfijnde handelingen. Daarna ging iedereen weer naar de gastgezinnen om bij te komen van een vermoeiende dag.

Foto's PR