Datum: 16-08-2022 - 05:48
27
sep
'15

Koninklijke Erepenning voor 100-jarige Christelijke Muziekvereniging De Harpe Davids.

Zijne Majesteit de Koning heeft de Koninklijke Erepenning toegekend aan de 100-jarige Christelijke muziekvereniging De Harpe Davids. Burgemeester Goedhart reikte de penning met bijbehorende oorkonde uit aan de voorzitter van de muziekvereniging de heer Bas van der Tang...

Deze bijzondere gebeurtenis vond plaats op zaterdagavond 26 september tijdens een groots concert wat de 100-jarige in De Schelft gaf voor de gemeenschap van Noordwijkerhout.

De muziekvereniging is opgericht op 25 september 1915, nadat de sinds 1900 al bestaande muziekvereniging “Echo der Duinen” er tijdens de Eerste Wereldoorlog voorlopig mee stopte. Al in 1918 werd een eerste prijs behaald op een muziekconcours.

Door de giften van onder andere hun beschermheer Jonkheer Gevers van Kethel en Spalandt, bewoner van Kasteel Leeuwenhorst, konden nieuwe instrumenten of uniformen worden aangeschaft.

In de oorlogsjaren besloot de vereniging tijdelijk te stoppen met de activiteiten, omdat de bezetter eiste dat de vereniging lid werd van de Cultuurkamer. Na de oorlogsjaren zijn vele prijzen behaald met muziekconcoursen. Ook verleende de vereniging haar medewerking aan de bloemencorso’s van de Bollenstreek. In de jaren 80 hebben de leden zich ingespannen om de vereniging van de ondergang te redden.

Er werd onder andere individueel muziekonderwijs gegeven. Er werd gezocht naar mensen die een instrument wilden leren bespelen. En zij blijven actief: in januari wil de vereniging starten met buitenschoolse workshops trompet en klarinet, in overleg met de Stichting Kinderopvang Lisse (SKOL). Getracht wordt om de kinderen enthousiast te maken voor instrumentaal onderwijs.

Meer dan ooit staat Christelijke Muziekvereniging De Harpe Davids midden in de Noordwijkerhoutse gemeenschap. Zij werkt nauw samen met andere muziek- en zangverenigingen. De Koninklijke Erepenning is een mooie bekroning op alle jaren van muzikale bijdragen aan de gemeenschap van Noordwijkerhout en De Zilk. Een vereniging waar Noordwijkerhout trots op mag zijn.

Foto's BON