Datum: 05-07-2020 - 09:04
22
sep
'15

Noordwijkerhouters discussiëren in het Politiek Café over het thema 'Veiligheid'.

Maandagavond vond alweer het zesde Politiek Café plaats in Café Van Der Geest, het thema was dit keer 'veiligheid'. Er waren twee sprekers uitgenodigd, mevrouw Ingrid De Jong directeur van Stichting Maatschappij en Veiligheid en teamchef John Oppelaar van de...

Politie Bollenstreek-Noord. Beide gaven een inleiding over wat u zelf kunt en mag doen voor de veiligheid in uw eigen huis of op uw bedrijf en feiten en cijfers hoe het in Noordwijkerhout met de veiligheid gesteld is. Daarna werd er aan de ongeveer 35 aanwezigen een aantal stellingen voorgelegd.

Samen met een panel bestaande uit burgemeester Goedhart, Frank Timmers van Timmers Verpakkingen en tevens voorzitter van de ondernemersvereniging van Gravendam en Sophie Cramer die er als burger aan deelnam, werd er een discussie gevoerd over het onderwerp en de verschillende stellingen.

De stellingen waren onder andere:
*Burgers zouden veel vaker moeten ingrijpen bij een ongeval of agressie op straat.
*Ik weet goed wat ik moet doen als ik zie dat iemand aangevallen wordt.
*Ik mag een inbreker met een stok het huis uit slaan. Dan mag ik ook op straat een wapen dragen om mezelf te verdedigen.
*Een gemeente krijgt de politie die zijn verdient.
*Veel slachtofferschap door eigen toedoen.
*Politie: je kan ze missen vs je hebt ze hard nodig.

Update 25-9-2015: Verslag geschreven door organisatie Politiek Café:
Mag je een inbreker met een stok slaan? Kan je de politie missen of heb je ze nodig? En wat kan je zelf doen bij een vechtpartij voor je neus? Eén ding hebben al deze vragen gemeen: ze kwamen op 21 september langs tijdens een goed bezocht Politiek Café over veiligheid in het Noordwijkerhoutse café Van  Der Geest.

De organisatie, in handen van het CDA-Noordwijkerhout-de Zilk, had een tweetal sprekers uitgenodigd om te komen spreken over onder andere ‘burgermoed’. “Wees geen held, maar bel 112”, vertelt spreker John Oppelaar, politiechef in het district Bollenstreek-Noord waar ook Noordwijkerhout onder valt.

Hij vraagt zich openlijk af waarom iedereen tegenwoordig persé een held moet zijn, want mensen kunnen volgens hem ook op een andere manier helpen om de veiligheid te vergroten. Bij een inbraak is het bijvoorbeeld al voldoende om te politie te bellen, lawaai te maken en goed op de signalementen van de daders te letten.

Daar is Ingrid de Jong, directeur van Stichting Maatschappij en Veiligheid, het mee eens. Ja, zo blijkt volgens haar uit onderzoek, de overheid kan verwachten van mensen dat zij burgermoed tonen. “Mensen willen vaak wel wat doen, maar weten niet precies wat. Aan de overheid de taak mensen daarom te informeren.”

Tevens gingen de sprekers ook in gesprek met de zaal en met een panel. Daarin zaten naast burgemeester Goedhart, ook burger Sophie Cramer en Frank Timmers (voorzitter van de ondernemersvereniging van Gravendam en zelf meerdere keren slachtoffer van inbraak). De organisatie spreekt achteraf van een zeer geslaagde avond.

Voor meer informatie over het Politiek Café, kijk op de website klik hier of volg ze op Facebook ‘Politiek Café Noordwijkerhout’ of op twitter.

Foto's BON