Datum: 23-01-2020 - 12:17
17
sep
'15

Verbouwing monumentale bollenschuur Herenweg 260. (2e jaar)

Eind 2010 werd door de gemeente Noordwijkerhout de bollenschuur uit 1952, van de voormalige bollenkweker Jonkheer, op de gemeentelijke monumentenlijst geplaatst. Tijdens de Open Monumentendag van 2013 konden bezoekers een kijkje nemen in de bollenschuur, die in dat jaar....

werd gestript en daarmee ging de ingrijpende verbouwing van start om zo bewoning en het maken van een werkruimte (ontwerpstudio) mogelijk te maken (klik hier voor het nieuwsitem met foto's van 2013).

Een jaar verder in september 2014 gaven de eigenaren Krijn Christiaansen en Cathelijne Montens aan dat ze goed op schema lagen met de verbouwing. (klik hier voor het nieuwsitem met foto's van 2014)

Krijn en Cathelijne doen het meeste werk met of zonder hulp in hun vrije uurtjes, waardoor de verbouwing veel tijd in beslag neemt en dus nog wel even zal voortduren. Eind 2014 gaven ze aan dat ze graag zouden zien dat eind 2015 beneden de woonkamer, de keuken, het toilet en boven de badkamer en de slaapkamers voor een groot gedeelte klaar zijn.

Deze wensen voor 2015 liggen aardig op schema en voor 2016 hopen Krijn en Cathelijne het woongedeelte helemaal afgewerkt te krijgen. Daarna zullen de nu nog opslag- en verbouw-werkruimtes plaats gaan maken voor de geplande ontwerpstudio waar beide hun dagelijkse werkzaamheden in de toekomst kunnen gaan doen.

Net als voorgaande jaren gaf het echtpaar op Monumentendag afgelopen zaterdag geïnteresseerden de kans geven om de vorderingen met eigen ogen te kunnen aanschouwen. Zo was ook redactie van BON voor het 3e jaar weer aanwezig om een aantal plaatjes te schieten en zo de vooruitgang in de verbouwing aan u te kunnen laten zien.

Leuk detail is dat van de 9 special aangebrachte zwaluw-broedgaten boven in de muur van de bollenschuur er in het eerste jaar 1 zwaluwbroedpaar gebruik van maakte en afgelopen voorjaar er al drie broedparen gesignaleerd zijn.

Met de eigenaren is ook weer afgesproken dat we volgend jaar weer langs komen om te kijken hoe ver de verbouwing dan weer gevorderd is.

Foto's BON.