Datum: 19-09-2021 - 13:09
13
sep
'15

Noordwijkerhout kan volgend jaar € 400.000,- minder besteden aan de jeugdzorg.

Net als de meeste plaatsen in het samenverwerkingsverband van Holland Rijnland, moet ook Noordwijkerhout gaan bezuinigen op het budget voor de jeugdzorg. De uitgaven zullen door bezuinigingen vanuit de overheid in 2016 gaan zakken van 3,1 naar 2,7 miljoen euro...

Wethouder Bert Gotink verwacht toch niet dat het ten koste zal gaan van de daadwerkelijke zorg en het college had er al een beetje rekening mee gehouden en verwerkt in de gemeentelijke begroting van 2016.

Volgens de wethouder en Holland Rijnland kan een groot deel van het bedrag bij zorgaanbieders met een grote organisatie en overhead worden gehaald. Die kunnen best wel wat efficiënter gaan werken net als de kleinere aanbieders.

Sinds 1 januari zijn de gemeenten verantwoordelijk geworden voor de jeugdzorg. In 2016 heeft de organisatie van Holland Rijnland ruim acht miljoen euro minder te besteden ten opzichte van 2015 en in 2017 gaat daar nog eens vijf miljoen vanaf.

De wethouders van de gemeenten van Holland Rijnland hebben besloten om de komende jaren duidelijke keuzes te gaan maken. Op de jeugd- en gezinsteam (CJG), vanwege de preventieve werking, en op het persoonsgebonden budget (PGB) zal niet op bezuinigd gaan worden, aldus wethouder Gotink.

Andere onderdelen zoals gesloten jeugdzorg en ernstige enkelvoudige dyslexie zullen het wel met minder budget moeten doen. Hoewel wethouder Gotink al eerder aangaf dat het niet ten koste zal gaan van de zorg, zal het wel sappelen worden om de eindjes aan elkaar te knopen.