Datum: 29-02-2020 - 03:59
22
apr
'12

Druk bezocht Japans Bloemenfeest bij vd Berg-Greenhouse.

Afgelopen zaterdag was er bij vd Berg-Greenhouse een drukbezochte open dag in Japanse sferen. De heer Len Alkemade, meesterbinder en werkzaam in Japan, vroeg samen met Greenhouse aandacht voor “Hana-no-Chikara”. Fotograaf Sjaak Weijers heeft het vastgelegd op de gevoelige plaat...

Wat is “Hana-no-Chikara”?

“Iedereen staat nog wel de beelden voor ogen van de aardbeving en de tsunami in Japan. Op 11 maart 2012 is het alweer een jaar geleden en Japan werkt hard aan de wederopbouw, echter de grootste zorg blijft het lot van de mensen in de getroffen noordelijke Japanse gebieden. Zij leven nog steeds onder moeilijke omstandigheden en hebben onvoorstelbaar veel leed te verwerken: het verlies van hun geliefde(n), hun vertrouwde omgeving, hun woning en vaak ook hun bron van inkomsten.

 

Bekende en veelal grote vrijwilligersorganisaties helpen de getroffen gebieden d.m.v. financiële ondersteuning. Naast deze ondersteuning blijkt er ook een grote behoefte te bestaan aan mentale en sociale ondersteuning. Zo ontstond in april 2011 in Tokyo het initiatief een internationale bloemenhulporganisatie op te zetten. Sindsdien opereert deze organisatie onder de naam “Hana-no-Chikara”, wat betekent Flower Power oftewel bloemenkracht. Met behulp van bloemen heeft “Hana-no-Chikara” acties georganiseerd voor de getroffen gebieden, zoals bloemendemonstraties, bloemenfotosessies en beplantingen in de getroffen gebieden.

 

De bloemenacties van “Hana-no-Chikara” zijn veelal gebaseerd op cirkels, oftewel bloemenkransen. Er zijn vele beplantingen aangelegd met als hoogtepunt “The Garden of Hope” in Rikunzentakata waar meer dan 10.000 bloembollen zijn geplant.Waarom cirkels? Naast dat bloemen symbool staan voor de trouw aan de levenden, verwijst de cirkel naar oneindigheid, begin en einde dat steeds weer in elkaar overvloeit: dus eeuwigheid en volmaaktheid.Vele bloemenkransen zijn in de herfst van 2011 met o.a. tulpen uit Nederland geplant. Nu komen de tulpen zo’n beetje in bloei; precies een jaar na de aardbeving en de tsunami. Deze bloemen- en kleurenpracht zullen de mensen in Noordelijk Japan opvrolijken en nieuwe hoop geven. Dit zal de natuur, een jaar na al het natuurlijk geweld, een vriendelijk gezicht geven, maar ook veel ondersteunende kracht geven.” aldus: Len Alkemade Tokyo Japan.