Datum: 01-06-2020 - 13:49
16
aug
'15

Druk bezochte open dag bij Kennemer Zweefvlieg Club. (foto's)

Afgelopen zaterdag 15 augustus trok de open dag van de Kennemer Zweefvlieg Club flink wat bezoekers. De club van de KZC viert dit jaar zijn 70-jarig bestaan en dat was de reden voor een open dag. Iedereen was van harte welkom op het terrein, gelegen aan de rand...

van de Amsterdamse Waterleidingduinen bij De Zilk, om meer te weten te komen over het zweefvliegen en zelfs was er de mogelijkheid om tegen een gereduceerd tarief mee te kunnen vliegen.

Het begon in oktober 1945 toen een groepje medewerkers van de toenmalige vliegtuigbouwer Fokker wilde gaan zweefvliegen. Kant en klare toestellen waren er destijds nog niet en de directie van Fokker vond het goed dat de mannen in de fabriek zelf twee zweefvliegtuigen gingen bouwen.

Eén toestel uit 1961 (zie foto's van de PH-271) bestaat nog steeds en daar wordt nog steeds druk meegevlogen. Na jaren vliegen op andere vliegvelden kwam in 1953 een veld beschikbaar in de Amsterdamse Waterleidingduinen en daar zit de club nu nog steeds met veel plezier.

Bij zweefvliegen wordt het vliegtuig omhoog getrokken door een kabel ook wel een lier genoemd. Het mooiste is als er thermiek in de lucht zit en dat is warme lucht die opstijgt. Op die luchtstroom kan een vliegtuig lang blijven doorvliegen, maar zonder de thermiek moet je alweer binnen tien minuten landen.

Een zweefvliegtuig, aangetrokken door een krachtige motorische lier, heeft binnen een paar seconden een snelheid van 100 kilometer per uur en komt ie los van de grond. Men mag maar tot een hoogte van 450 meter gaan, anders krijgt men ruzie met Schiphol.

De club heeft op dit moment 85 leden, dat is wel eens meer geweest maar men is een financieel gezonde club. De meeste vliegtuigen zijn eigendom van de club en worden door de leden zelf onderhouden.

Zweefvliegen bij de KZC kost 820 euro per jaar en daar krijg je ook een opleiding voor. Voor meer informatie kunt naar de website: www.kzc.nl.

Foto's open dag BON.