Datum: 25-02-2020 - 00:04
20
apr
'12

Japans Bloemenfeest bij vd Berg-Greenhouse.

Zaterdag 21 april is bij vd Berg-Greenhouse op de Herenweg van 10.00-17.00 uur een open dag in Japanse sferen. Enige weken geleden werd Greenhouse benaderd door Len Alkemade, meesterbinder en werkzaam in Japan, om aandacht te vragen voor “Hana-no-Chikara”....

Wat is “Hana-no-Chikara”?

“Iedereen staat nog wel de beelden voor ogen van de aardbeving en de tsunami in Japan. Op 11 maart 2012 is het alweer een jaar geleden en Japan werkt hard aan de wederopbouw, echter de grootste zorg blijft het lot van de mensen in de getroffen noordelijke Japanse gebieden. Zij leven nog steeds onder moeilijke omstandigheden en hebben onvoorstelbaar veel leed te verwerken: het verlies van hun geliefde(n), hun vertrouwde omgeving, hun woning en vaak ook hun bron van inkomsten.

 

Bekende en veelal grote vrijwilligersorganisaties helpen de getroffen gebieden d.m.v. financiële ondersteuning. Naast deze ondersteuning blijkt er ook een grote behoefte te bestaan aan mentale en sociale ondersteuning. Zo ontstond in april 2011 in Tokyo het initiatief een internationale bloemenhulporganisatie op te zetten. Sindsdien opereert deze organisatie onder de naam “Hana-no-Chikara”, wat betekent Flower Power oftewel bloemenkracht. Met behulp van bloemen heeft “Hana-no-Chikara” acties georganiseerd voor de getroffen gebieden, zoals bloemendemonstraties, bloemenfotosessies en beplantingen in de getroffen gebieden.

 

De bloemenacties van “Hana-no-Chikara” zijn veelal gebaseerd op cirkels, oftewel bloemenkransen. Er zijn vele beplantingen aangelegd met als hoogtepunt “The Garden of Hope” in Rikunzentakata waar meer dan 10.000 bloembollen zijn geplant.Waarom cirkels? Naast dat bloemen symbool staan voor de trouw aan de levenden, verwijst de cirkel naar oneindigheid, begin en einde dat steeds weer in elkaar overvloeit: dus eeuwigheid en volmaaktheid.

 

Vele bloemenkransen zijn in de herfst van 2011 met o.a. tulpen uit Nederland geplant. Nu komen de tulpen zo’n beetje in bloei; precies een jaar na de aardbeving en de tsunami. Deze bloemen- en kleurenpracht zullen de mensen in Noordelijk Japan opvrolijken en nieuwe hoop geven. Dit zal de natuur, een jaar na al het natuurlijk geweld, een vriendelijk gezicht geven, maar ook veel ondersteunende kracht geven.” aldus: Len Alkemade Tokyo Japan.


“Hana-no-Chikara” wil doorgaan met deze acties en Greenhouse wil graag meewerken aan het bekend maken van de projecten van deze organisatie

 

Gezamenlijk organiseren wij daarom de Open Dag
“Japans bloemenfeest / Hana-no-Chikara” op 21 april 2012.
Van den Berg Greenhouse op de Herenweg 366 van 10.00-17.00 uur


Wat kunt u verwachten?

programma

  • Doorlopende demonstraties van Japanse bloembinders
  • Fototentoonstelling over de aardbeving en tsunami
  • Informatiestand van het project “Hana-no-Chikara”
  • Sushi, Japanse thee en Sake
  • Origami (kraanvogels vouwen)
  • Japanse slofjes
  • Japanse Livemuziek
  • Leuke kinderactiviteiten in Japanse sfeer
  • Verkoop Japanse artikelen
  • Tentoonstelling van het werk van de kinderen van basisscholen in Noordwijkerhout; deze zijn gevraagd kraanvogels te vouwen of lampionnen te maken of tekeningen te maken over bloemenkracht

 

Wij doen er alles aan om “Hana-no-Chikara” de bekendheid te geven die het verdient; u kunt laten zien dat onze regio begaan is met het lot van de getroffenen in Japan. Alleen al door uw aanwezigheid kunt u hen emotioneel steunen.