Datum: 09-08-2020 - 01:18
18
jul
'15

Stichting Vrienden van de Witte Kerk organiseert: Kiek-je-kerk.

De Witte Kerk is voor de meeste inwoners van ons dorp een ijkpunt en een baken, er zijn er zelfs die het dorp niet verlaten omdat ze niet zonder de Witte Kerk kunnen. Of je nu over de Gooweg aan komt rijden, door de duinen bij Noordwijk wandelt, uit je slaapkamerraam kijkt, of langs de...

Leidsevaart fietst: altijd is de Witte Kerk wel te zien. De Stichting Vrienden van de Witte Kerk roept iedereen op om zijn of haar zicht op de kerk vast te leggen. Ziet u elke ochtend als u de gordijnen open doet de kerktoren? Kijkt u al uw hele leven uit op (een stukje van) de kerk? Maak daar een foto van!

En beschrijf als het even kan ook welk gevoel juist dit plaatje bij u oproept. Het is simpel: u maakt een foto en stuurt deze met een korte beschrijving en voorzien van naam, adres en telefoonnummer, digitaal naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. U kunt ook een foto inleveren bij Boekhandel Wagenaar & van Halem, Havenstraat 10.

Als u voor 1 september a.s. uw foto in- of aanlevert dingt u mee naar drie prachtige prijzen. Een jury bestaande zoekt de leukste/ontroerendste/ grappigste foto uit.

Ook krijgt het publiek een stem: de foto's worden in het najaar tentoongesteld onder de titel 'Kiek-je-kerk' en dan mag iedereen een stem uitbrengen. Om u een idee te geven ziet u hieronder drie voorbeeldfoto's:

Voorbeeld foto 1:

“Elke ochtend als ik wakker wordt en door het raam kijk, zie ik het puntje van de kerk. Als ik aan de andere kant van mijn huis naar buiten kijk, zie ik de kerk van Lisse. Mijn moeder zei, toen ze voor het eerst in mijn huis was: het is een bijna religieuze ervaring! Dankzij de prachtige luchten ziet het plaatje er elke dag anders uit, en daar kan ik erg van genieten!” 
Ietje van Halem

Voorbeeld foto 2:

“Al meer dan 30 jaar kijk ik vanuit de winkel naar de  zijkant van de kerk. Eigenlijk heb ik maar een beperkt zicht, en grappig genoeg ken ik de andere kant van de kerk niet zo goed. Als ik binnen in de winkel sta, zie ik alleen twee raampjes en de boom.

Die boom is in die 30 jaar een heel stuk dikker geworden, en ik vrees de dag dat hij omgezaagd moet worden.... dan verandert ons beperkte uitzicht definitief. Als de zon 's middags op de kerk staat worden we bijna verblind door het wit!

Als er dan iemand de winkel binnenkomt, zie ik vaak alleen de contouren en duurt het eventjes voordat ik hem of haar herken. Op dit moment wordt de kerk gerenoveerd. Het ziet er uit alsof de kerk verwond is, maar gelukkig is dat van tijdelijke aard.

Het idee dat dit gebouw er al meer dan 750 jaar staat en er hopelijk nog vele eeuwen bij krijgt, vind ik troostrijk. Ik hoop nog lang te kunnen genieten van 'mijn' kerk”.
Janneke Wagenaar

Voorbeeld foto 3: Ook de redactie van BON maakt geregeld foto's van het hart van het Hart van de Bollenstreek, De Witte Kerk. Maar één fotospringt voor ons bovenuit en wordt dan ook gebruikt als herkenningspunt voor Blik Op Noordwijkerhout. Hij is genomen uit de bouwkraan van de Coremolen en geeft een prachtig gezicht op ons Witte Kerkje.

Gidie Vogels