Datum: 30-05-2020 - 01:12
27
jun
'15

Herinneringen en gedichten op de Veteranendag. (62 foto's)

Op vrijdag 26 juni werd in het gemeentehuis de jaarlijkse Veteranendag voor de veteranen uit Noordwijkerhout en De Zilk gehouden. Aanvankelijk waren het vooral de Indië-veteranen die hier gebruik van maakten, maar de laatste jaren ziet men steeds meer jonge veteranen...

Jonge veteranen zijn militairen die uitgezonden zijn voor vredesmissies in verschillende delen van de wereld. Het doel van deze Veteranenbijeenkomst is om het onderling contact tussen de veteranen in de gemeente Noordwijkerhout, jong en oud, te versterken.

Tijdens de bijeenkomst hield burgemeester Goedhart een korte toespraak en de heer van de Ploeg wees in zijn toespraak de aanwezigen op het inloophuis voor veteranen in Sassenheim. Hier kunnen de veteranen terecht voor een praatje of een activiteit met andere veteranen.

Er waren drie inwoners van Noordwijkerhout die een gedicht voorlazen, Ruud Goulooze met "De nacht is een hel", Kees van der Salm met "Voor God, Koningin en Vaderland' en Liesbeth Bouwmeester las het gedicht "Herdenken is gedenken" voor.

De heer Brandenburg vertelde over een neergestort Engels bombardementsvliegtuig op een boerderij genaamd "Vredebest" aan het Westeinde in de nacht van 2 op 3 oktober 1942.

Om 17.00 uur vond er een plechtige kranslegging plaats en kregen de veteranen en belangstellenden de gelegenheid om een bloem als herdenking neer te leggen en werd er een minuut stilte gehouden door de veteranen bij het oorlogsmonument aan de voorzijde van het gemeentehuis. 

Ter gelegenheid van deze Veteranendag was er een tentoonstelling opgesteld met materiaal uit de collectie van Bart Smulders, aangevuld met materiaal van NoVaTo en van Stichting Oud De Zilck.

Omdat we dit jaar 70 jaar Vrijheid vieren, zijn er ook foto’s over de Bevrijding te zien. Foto's en voorwerpen met soms persoonlijke verhalen moeten de bezoekers een indruk geven van het positief besef dat militairen, namens ons allen, worden ingezet in dienst van de vrede.

De expositie is nog tot en met 3 juli te bezichtigen tijdens openingstijden van het gemeentehuis en de bibliotheek.

Foto's Cees van Zelst.

{gallery}8584{/gallery}