Datum: 05-07-2022 - 01:33
11
jun
'15

Besmettelijke paardenziekte Droes geconstateerd in Noordwijkerhout.

Een paarden manege in Noordwijkerhout waarschuwt via hun Facebookpagina alle paardenbezitters. In een privéstal in Noordwijkerhout is bij een paard de paardenziekte 'Droes' geconstateerd. Droes is een besmettelijke ziekte die wordt veroorzaakt door de bacterie Streptococcus equi...

Droes kan voorkomen bij paarden en pony’s van elke leeftijd en elk ras. Het meeste risico lopen jonge paarden, paarden die worden gehouden in grote aantallen en veel in aanraking komen met andere paarden en paarden die veel op concoursen en keuringen komen.

Droes kan in uitzonderlijke gevallen fataal verlopen en is moeilijk te behandelen. Het kan voorkomen bij paarden die er op het eerste gezicht volkomen gezond uitzien (circa 10% van de paarden die herstellen, blijft drager) en ligt daarom altijd op de loer.

Binnen een stal of erf kan droes zich snel verspreiden door direct contact tussen paarden of door indirect contact, bijvoorbeeld door gezamenlijke drink- en voederbakken of via de mens.

De manege geeft dan ook als advies aan verzorgers/berijders: om iedere keer schone kleren aan te trekken, maar ook jezelf zo goed mogelijk schoonhouden. Hierdoor wordt de kans op besmetting vele malen minder.