17
me
'15

Pop-up restaurant 'Couscous & Appelmoes' in Noordwijkerhout.

Op een zonovergoten Dierenhoeve verrees zaterdagavond een bijzonder ‘pop-up restaurant’. Onder de naam 'Couscous & Appelmoes' zetten 4 dames uit ons dorp zich actief in met als doel de interculturele communicatie op gang te brengen, met koken en eten als verbindende factor...

Wat weten we nu eigenlijk van de mensen met een andere culturele achtergrond binnen onze gemeente? Te weinig, zo denken we. Wij, Fatima, Fatna, Sanne en Fokelien vinden koken (en eten!) een heerlijke bezigheid en vinden dat je daarin letterlijk en figuurlijk veel met elkaar hebt te delen. Dat gegeven is de prachtige basis van Couscous & Appelmoes.

Het concept is dat iedereen mee kan doen: je kunt je aanmelden als chef, kok, gastvrouw/ gastheer of als gast. Het team bepaalt met elkaar het driegangenmenu en met vereende krachten zetten zij dit in elkaar. De gasten worden verrast qua maaltijd en horen op de ochtend van hun bezoek pas waar ze ’s avonds zullen gaan eten.

De locatie is een bijzondere, leuke of verrassende plek in onze gemeente en wordt omgetoverd tot een restaurant. De kosten voor een driegangenmenu met een drankje bedragen 15 euro. Chef, koks en bediening eten gratis mee en schuiven aan bij de gasten. In totaal kan de crew van 10 personen, ongeveer 30 gasten ontvangen.

Voor de eerste editie waren wij zelf ‘de chef’ en hebben we onze naam eer aan gedaan zodat Couscous & Appelmoes goed op de kaart is komen te staan! Vooraf een salade met forel en appelstroopdressing met daarnaast een pastinaak-appelsoepje, als hoofdgerecht kwamen enorme schalen met couscous tafel en als nagerecht werd een appel-rabarbertaartje geserveerd met daarnaast wat hangop met gebakken appeltjes. We sloten af met Marokkaanse thee die op traditionele wijze werd uitgeschonken.

Om dit alles op tafel te krijgen bruiste het van de activiteit in de keuken van de X-out. Hakken snijden, vragen, uitleggen en proeven. Natuurlijk  hebben we geprobeerd om zo veel mogelijk mee te helpen bij de recepten van de ander zodat we elkaars gebruiken, gewoontes en smaken leren kennen. Het was gezellig en heel leerzaam!

Om een uur of vijf verhuisde het hele circus naar de Dierenhoeve, alwaar de gastvrouwen al druk bezig waren om de locatie om te toveren tot een gezellig buitenrestaurant. De zon brak door en de sfeer was goed! Toen tegen zessen de eerste gasten het erf op wandelden, waren wij er klaar voor en kon het genieten beginnen.

Het was ook best spannend...want zou gaan lukken wat we voor ogen hadden? Het lukte zeker! We kunnen terugkijken op een enorm geslaagde avond met dik tevreden gasten. Er waren mooie ontmoetingen, leuke gesprekken, verrassende rituelen en er was heerlijk eten!

Wil jij, in welke vorm dan ook, een keer bij ons aansluiten, of weet je een geweldige locatie waar wij mogen ‘oppoppen’ bezoek ons dan op Facebook onder Couscous&appelmoes of lees mee op couscousenappelmoes.blogspot.nl.

Foto's PR