Datum: 26-03-2023 - 15:23
11
me
'15

KAVB Noordwijkerhout wint stekersprijs Bloemencorso.

Op 9 mei zijn de prijzen uitgereikt van de 68e editie van het Bloemencorso van de Bollenstreek die het thema 200 jaar Koninkrijk droeg. Tevens zijn de winnaars van de Stekersprijs bekend gemaakt. Dit gebeurde tijdens de jaarlijkse vrijwilligersmiddag in Radisson Blu Palace Hotel...

in Noordwijk. In het bijzijn van zo’n tweehonderd corsovrijwilligers vond de prijsuitreiking plaats. De corsoprijzen betroffen fraai in brons gegoten hyacinten die vervaardigd waren door het kunstenaarsechtpaar Frans en Truus van der Veld.

Corsovoorzitter Leo van der Zon legde daarbij uit dat de winnaars van de luxe wagens en mooiste praalwagen al tijdens het corso bekend waren gemaakt, maar dat hiervoor de prijzen nog niet waren uitgereikt. “De winnaars van de stekersprijzen zijn nog niet eerder bekend gemaakt. Dat doen we nu.”

1e stekersprijs KAVB Noordwijkerhou
t
Aan de hand van een diapresentatie werden de winnaars in beeld gebracht. Intussen gaf Van der Zon een samenvatting van de juryrapporten. Eerst waren de luxe wagens aan de beurt, waarvan de bloemversieringen waren beoordeeld.

Vervolgens werden de stekersprijzen bekendgemaakt, waarbij Van der Zon vertelde dat de jury hiervoor de praalwagens vanaf de eerste opbouwdag tot het eindresultaat had gevolgd. “De derde stekersprijs is voor Corsogroep KAVB Hillegom-Haarlem en omstreken die zich gebogen had over de Gouden koets.

Tweede is de Lissesche IJsclub die met de praalwagen Tulmania van Veenfabriek een kunstzinnig werkje heeft geleverd en de eerste stekersprijs mag corsogroep KAVB Noordwijkerhout in ontvangst nemen omdat die het steken van hun praalwagen Oranjefeesten tot een waar feest heeft gemaakt.”

Tenslotte werden de prijzen voor de mooiste praalwagen uitgereikt, waarvoor Keukenhofdirecteur Bart Siemerink zich even had losgemaakt uit de Keukenhofdrukte om de eerste prijs en wisselbokaal in ontvangst te komen nemen.

Immers, de praalwagen van de Internationale Bloemententoonstelling Keukenhof met de titel Hollandse iconen was de mooiste praalwagen.

Succesvol corso
Voorafgaand aan de prijsuitreiking werd door corsovoorzitter Leo van der Zon nog even kort teruggeblikt op het Bloemencorso van de Bollenstreek 2015. Aan de hand van een compilatie van foto’s geprojecteerd op een groot scherm passeerden de hoogtepunten de revue.

“We kijken terug op een succesvol corso. Dit werd voorafgegaan door een geslaagde prominentenbelactie in het gemeentehuis van Lisse die het corso maar liefst 140 nieuwe bedrijfsvrienden heeft opgeleverd.

Vervolgens was het Johan Vlemmix die de eerste steek kwam zetten op de praalwagen van de gemeente Teylingen bij de start van de opbouwdagen van het corso in de Klinkenberghallen in Sassenheim.

Bloemen waren er meer dan voldoende wat resulteerde in zestien geweldige praalwagens vol kleur. Vrijdagmiddag 24 april zijn deze in één rit naar Noordwijkerhout gereden voor de praalwagenshow in het dorpscentrum.”

Vrijwilligers
Met waardering sprak Van der Zon over de openaars, Rein Willems (bestuurslid Nationaal Comité 200 jaar Koninkrijk) en Joan Leemhuis-Stout (voorzitter Nationaal Comité 4 en 5 mei), die aanwezig waren bij het verlichte corso in Noordwijkerhout.

“Beiden hadden een prachtige toespraak die zich richtte op de vrijwilligers, die ook het corso dragen. Dit kreeg nog een vervolg bij de openingshandeling waarbij zij het corsomannetje dat symbool stond voor alle (corso)vrijwilligers letterlijk een schouderklopje gaven door met witte hyacinten de epaulletten op de schouders te steken.

Op corsozaterdag was het wederom een feest tijdens de aftrap in Noordwijk. Een paar buitjes in de ochtend, maar verder bleef het droog en daarbij is het corso zonder calamiteiten aaneengesloten en op tijd naar Haarlem gereden. Hier waren de praalwagens ook zondag nog te zien.”

Flowers & Fashion
Volgend jaar rijdt het corso op zaterdag 23 april van Noordwijk naar Haarlem en de avond ervoor weer feestelijk verlicht door Noordwijkerhout. Het thema is dan Flowers & Fashion!”

Volledige uitslag corsoprijzen
Mooiste Praalwagen
1e prijs Hollandse iconen, Bloemententoonstelling Keukenhof
2e prijs Gouden koets, Corsogroep KAVB Hillegom, Haarlem e.o.
3e prijs Koninklijke musea, gemeente Leiden

Stekersprijs
1e prijs Corsogroep KAVB Noordwijkerhout (Oranjefeesten)
2e prijs Lissesche IJsclub (Tulpmania – Veenfabriek)
3e prijs Corsogroep KAVB Hillegom Haarlem e.o. (Gouden koets)

Luxe wagens en bijzondere wagens
1. Renault Twingo van Renault Nieuwendijk (arrangeur Team Marloes Joore)
2. Volkswagen UP! van ActiVite (arrangeurs Tanja Borghols en Olaf Veenhuizen)
3. Ford Transit van DW Kozijnen (arrangeurs Petra van der Veen en Joan Stam)

Foto PR