25
apr
'15

Financiële problemen zorgen voor vertrek van beheerder Bart bij de Dierenhoeve.

Op de Dierenhoeve worden grote veranderingen doorgevoerd, waaronder het vertrek van beheerder Bart van der Zwart. Doordat Rivierduinen (eigenaar grond) het contract met de Zorg- en Kinderboerderij niet heeft verlengd, is de zorgboerderij voor een groot financieel probleem...

komen te staan. In samenwerking met de gemeente, zorgverleners en sponsoren zijn in de recente tijd intensieve gesprekken gevoerd, alles met het doel, om de zorg- en kinderboerderij voor de Noordwijkerhoutse gemeenschap te behouden.

Een van de zware kostenposten zijn de personeelskosten. Beheerder Bart de Zwart neemt als werknemer van LUBA uitzendbureau, en door LUBA gedetacheerd bij de Dierenhoeve, hiervan een groot deel voor zijn rekening.

De Dierenhoeve heeft zich genoodzaakt gezien, om van de diensten van Bart als beheerder, geen gebruik meer te (kunnen) maken. Behoud van de boerderij staat voorop, en dat is alleen mogelijk wanneer deze grote kostenpost, personeel, in een andere vorm gegoten gaat worden, en ook wanneer de Dierenhoeve meer bedrijfsmatig geleid zal worden.

Met de steun van de vrijwilligers en het nieuwe team Terra hoopt de Dierenhoeve verder te kunnen. “Immers de grootste kracht van de Dierenhoeve zijn de vrijwilligers, die met hun inzet, vakkennis en enthousiasme het grootste deel van het werk op de boerderij dragen. Op de werkvloer hebben wij naast creativiteit ook meer coördinatie en leiding nodig. Dit hebben wij gevonden in het Team Terra”, aldus voorzitter Astrid Warmerdam.

Natuurlijk heeft het bestuur half april met Bart deze nare kwestie al uitvoerig besproken. Het is heel jammer, dat hij, na 11 jaar De Dierenhoeve moet gaan verlaten. Maar het kan helaas niet anders, en bovendien blijft Bart wel in dienst van LUBA.

Op gepaste wijze wordt nog afscheid van Bart genomen. Hij is tot half mei nog werkzaam op de boerderij. De mensen van Team Terra komen ook in mei kennis maken met de vrijwilligers en cliënten, opdat in goede samenwerking met elkaar, het voortbestaan van de Dierenhoeve in zijn huidige vorm als vereniging, geleid en bewerkt door vrijwilligers, hiermee voorlopig is veilig gesteld.

Bloemmozaïek Dierenhoeve bij De Witte Kerk.
Ook nu weer lag er een fraai mozaïek van de Dierenhoeve in het hof van de Witte Kerk, afgelopen weekend. De vrijwilligers hebben het steekwerk aangeboden aan meerdere groepen, o.a. aan de  ‘Vrouwen van Nu’ en hebben ze met de medewerkers van GGZ Duin-en Bollenstreek er een gezellige dag aan beleefd.

In de pauze werd uitgebreid gegeten, en de lekkernijen uit verre landen en verse muntthee uit eigen tuin smaakten prima. Tussendoor werd ook het eerste schapenlammetje geboren; inspiratie genoeg om vier lammetjes uit piepschuim te toveren voor het mozaïek.