Datum: 11-08-2020 - 02:43
06
apr
'15

Heropening van vernieuwd Café Van der Geest. (interview met eigenaar Pieter vd Geest)

Vermoeid maar tevreden neemt Pieter van der Geest de planning door. “We gaan het halen. Nu die balk er in zit geloof ik dat we het gaan halen”. Hij wijst naar een enorme ijzeren bint (zie foto's) die het café overspant. De balk, 1000 kilo zwaar en 12 meter lang, is met verbazingwekkend...

vakmanschap op zijn plek tegen het plafond gehesen en rust nu op de bijna 100 jaar oude muren van het pand. Het was het huzarenstukje van deze verbouwing. Aan de balk hangt straks een wand waarmee het café wordt afgescheiden van de rest van de zaak en daarmee keert Pieter van der Geest eigenlijk terug naar de oorsprong.

“Toen mijn opa de zaak overnam kort voor de oorlog was er al sprake van verschillende ruimtes beneden. Voor aan de straat was de ontbijtruimte van het hotel, achter was de toneelzaal die ook als feestruimte gebruikt werd”. 

De familie runt het bedrijf nu al 75 jaar. Toen vader Frans van der Geest het stokje overnam ontstond in de achterste ruimte de beruchte Schotse Bar. Van heinde en verre wist men het kleine café met een keur aan Engelse speciaal bieren, en niet te vergeten een dartboard, te vinden. “We zijn als uitbaters altijd aan het veranderen en aanpassen geweest.

Mijn vader heeft nog even een eettentje aan de overkant van de straat gehad, het hotel verdween en er kwamen appartementen, mijn ouders hebben nog een tijd een echte snookertent gerund hier”. In die zin heeft Van der Geest niet het gevoel dat hij breekt met de historie nu café en zaaltjes weer gescheiden worden.

“Je moet steeds goed om je heen kijken en voelen wat het dorp nodig heeft. Er is nu even wat minder geld onder de mensen, dat merken wij ook. Dan is de behoefte aan een mooi café waar je in alle rust  een  biertje gaat halen groter dan aan een tent waar je tot diep in de nacht kunt feesten. Zo simpel is het”. 

Het café kreeg een paar jaar geleden al een nieuwe bar, nu komt er een lange zitbank en wordt de hele binnenboel geschilderd. “Wat ik echt prachtig vind is dat ik nu in de kelder weer handgemaakte kratten met bijzondere bieren  heb staan. We hebben een Belgische brouwer gevonden die zoveel heerlijks maakt, ik kan niet wachten om ze aan iedereen te laten proeven”.

Toch staat de locatie de afgelopen jaren ook bekend als feesttent... komt er dan geen carnavalsfeest meer terug? Van der Geest lacht breeduit: “Dat is nou net het mooie van die nieuwe wand. Geluiddicht zodat er achter het café rustig vergaderd kan worden, maar als we willen schuiven we de wand aan de kant en is de hele tent weer één grote ruimte. Grote voetbalfinales, kermis en carnaval, dat gaat ook in de toekomst gewoon door”.

Het bewijs dat je in de nieuwe tussen-zaal los van het café een prima feestje kunt vieren zal tijdens de 'grote heropening' op 10 april aanstaande gegeven worden. “In het café hebben we een klein akoestisch live-bandje staan die avond; de Afternooners.

Maar in de zaal komt Ducktape spelen, een rock-band met stevige covers. Probleemloos naast elkaar, dat weet ik zeker. Als je me niet gelooft; iedereen is welkom vanaf 20.00 uur om de nieuwe zaak te bewonderen en ik geef een rondje omdat Café Van der Geest dit jaar 75 jaar bestaat!”

Foto's PR