Datum: 14-07-2020 - 19:00
22
mrt
'15

Inwoners ontvangen MeerCompost en bloemenzaad op Compostdag.

Inwoners van gemeente Noordwijkerhout hebben gratis compost opgehaald bij Meerlanden tijdens de Landelijke Compostdag op zaterdag 21 maart. Wethouder Knapp en vertegenwoordigers van Meerlanden deelden gezamenlijk zakken MeerCompost en zogenaamde seed bombs...

uit aan de inwoners bij Trefcentrum Duinpan in De Zilk als beloning voor het gescheiden aanleveren van hun keuken- en tuinafval (GFT). Zij benadrukten bij het uitdelen dat GFT geen afval is, maar juist het begin van iets moois.

Lancering beginvanietsmoois.nl
De Compostdag markeerde ook de live-gang van het online platform www.beginvanietsmoois.nl. Met deze informatieve website wil Meerlanden inwoners van de regio informeren en bewust maken van het effect van het goed scheiden van hun GFT. GFT is immers niet het einde van een keten, maar het begin van iets moois. Het begin van een groene tuin, schone lucht, groengas om op te rijden en het begin van een schone buurt.

"Van al het ingezamelde GFT in gemeente Noordwijkerhout wordt op jaarbasis zo rond de 60% gescheiden aangeleverd. Van dit GFT maakt Meerlanden nieuwe producten waaronder groengas en compost. Dankzij de inspanningen van onze inwoners wordt GFT-afval dus ingezet als grondstof," aldus wethouder Knapp.

Bloemenzaad voor bijen

Naast gratis compost deelden medewerkers van Meerlanden ook 10.000 seed bombs uit met een bloemenmix voor bijen. Met deze geste liet Meerlanden aan de inwoners zien dat hun GFT-afval letterlijk het begin is van iets moois. Van groente-, fruit- en tuinafval wordt MeerCompost gemaakt. Bloemenzaad ontspruit uitstekend op dit milieuvriendelijke compost. En bloeiende bloemen helpen de bijen zich voort te planten.

Landelijke compostdag
Meer dan 50 werknemers van Meerlanden hebben in 14 gemeenten op 17 locaties ruim 55.000 zakken MeerCompost uitgedeeld in de regio Haarlemmermeer en Duin- en Bollenstreek. Deze compost is gemaakt van 1.250.000 kilo ingezameld GFT uit de regio.

MeerCompost
MeerCompost stimuleert de groei van bloemen en planten op een milieuvriendelijke wijze, het reguleert de waterhuishouding en zorgt voor een natuurlijke balans in de bodem. De compost wordt gemaakt door een combinatie van vergisting en compostering van organische afvalstromen. MeerCompost is een gecertificeerd product (Keurcompost), vrij van onkruidzaden en dierziekten. Kijk voor het gebruiksvoorschrift op www.beginvanietsmoois.nl.